Жене то могу: Сајам ручних радова у циљу јачања веза између заједница на Косову

Удружење пословних жена “Авенија” из Лапљег Села организовало је Сајам рукотворина продајног карактера на коме су учешће уезле жене из српске, ромске, бошњачку и горанске. 

Гордана Ђорић, председница Удружења пословних жена „Авенија“ из Лапљег Села каже да је идеја покренута у циљу помоћи женама како би што боље могле да пласирају своје производе на тржишту али и  да их маркетиншки представе.

Фото: Ризница

Каже да је пандемија вируса Ковид 19 поставила нова правила куповине и продаје због чега се приступиле припреми заједничког дигиталног каталога.

„Имале смо дивне предаваче из Београда и Крушевца и плод нашег рада је израда стране „Душа Косова“ у чијој изради су учествовале све чланице и у оквиру које ће представе своје производе“, рекла је Ђорић.

Пројекат ефикасне производње ручних радова „Жене то могу“ трајао је 10 месеци а учешће су узеле 32 жене из свих заједница. Учеснице и њихови радови биће заступљене у каталогу који ће бити израђен за десетак дана.

„У каталогу ће бити представљено све што су жене радиле за време овог нашег пројекта, хеклални и плетени радови али биће и радова жена које су сликале. Биће постављени бројеви телефона тако да људи могу да позову и поруче од производа шта с њима буде свиђало и одговарало“, рекла је Ивана Вујовић секретар УПЖ „Авенија“. 

Фото: Ризница

Хекланим радом, везом и израдом традиционалних украсних предмета представиле су се жене из горанске заједнице. Кимета Шок каже да оваква врста сусрета помаже да се припаднице лепшег пола повежу и сарађују у сваком погледу.

„Пројекат је донео много предности повезале смо се ми жене између себе, научили смо много о дигиталном маркетингу, разменили смо искуства, како се продаје, како је боље да се пласира роба и тако даље“, рекла је Шок. 

Пројекат део је финансијског гранта „Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и друштвене кохезије“ који спроводи УНДП на Косову, а финансира се из Службе за инструменте спољне политике Европске уније.

Повезани чланци

Back to top button