Земунска болница, прва на Балкану

Године 1784. дана 25. Фебруара, основана прва болница на Балкану – данас клиничко-болнички центар „Земун“.

Земунска болница основана је спајањем две конфесије – католичког и православног карантина, која је најстарија здравствена установа на територији Србије, као и на тероторији овог дела Европе.

Половином 18. века у верским општинама јавиле су се и прве институције сличне данашњим болницама. То су били хоспитали. Римокатоличка жупа је у Земуну 1758. године оформила своју болницу, од дела новца од пиваре Кристофа Фихтнера. Кућа у којој се болница налазила није била уређена за болницу, па је 1773. та зграда продата и од тог новца и прилога донатора је 1775. саграђена нова, од печене цигле.

Та зграда имала је четири собе и кухињу у којој је била болница, све до 1891. Ова зграда и данас постоји и налази се на углу Бежанијске улице и улице Мајаковског. Зграда је поправљена и проширена 1805. и 1806. године и постоји и дан данас.

Срби у Земуну су имали своју болницу у близини цркве Светог оца Николаја. И српска и римокатоличка болница су 1775. године добиле помоћ од општине, а три године касније именовани су и први болнички стараоци. За српску болницу били су то Наста Живковић и крчмар Панајот Георгијевић, а за римокатоличку Андрија Цимер и Мартин Штенаце.

Девет година касније 1784. године, Генерална команда је одлучила да смањи трошкове за издржавање болница и наредила да се уреди само једна болничка зграда са довољним простором да прими болеснике свих вероисповести и да сеуведе само једна болничка каса под управом Магистрата.

То је коначно извршено 1795. године, али се пет година касније српска болница затворила.

На раскужној станици су радили и први школовани здравствени радници тог времена, који су по завршетку основне школе и три разреда латинске школе одлазили код неког од познатијих хирурга, а потом и на универзитет или Јозефинску академију где би, после две године школовања и полагања испита, добили диплому и звање хирурга.

Ови лекари радили су готово све – пуштали крв флеботомијом, вадили зубе, намештали преломе и исчашења, прегледали умрле. Те 1768. први градски хирург био је Фелчер Франц Гезел, а прва стручна бабица, која је постављена 1779. године, била је Терезија Штајнбах Барановић.

У данашњем земунском Клиничко-болничком центру ради око 2.000 лекара и 700 медицинских радника, има 839 кревета, модерно породилиште, а годишње пружи негу око 26.000 пацијената.

Повезани чланци

Back to top button