Због узвика Косово, Србија српски младић осуђен на осам месеци затвора, случај намештен и исполитизован тврде родитељи

Основни суд у Приштини осудио је Николу Недељковића из Сремчице код Београда, на осам месеци затвора. Недељковић је ухапшен на Газиместану на 28. јуна ове године.

Суд је саопштио да ће у укупну казну бити урачунато време које је младић до сада провео у затвору, а против пресуде је могућа жалба.

Недељковић је осуђен за наводно „изазивање етничке мржње и нетрпељивости“, а у притвору је провео више од два месеца.

На данашњем рочишту прво су испитани сведоци, а затим и Недељковић који се поново изјаснио да није крив за дела која му се стављају на терет.

Филиповић: Оптужница без материјалних доказа

Адвокат Јована Филиповић која је пред судом заступала Николу Недељковића каже да овакву пресуду нико није очекивао те да оптужница није поткрепљена ниједним материјалним доказом.

„Оваква казна показује да било која три лица могу да се договоре и да упере прст у некога и измисле неке приче. Да ставе нешто некоме на терет када се има у виду целокупна ситуација и овакво трусно подручје као што је Косово, где у сваком тренутку може да се стави етикета да неко шири мржњу и да се неко лице осуди без иједног доказа“, рекла је Филиповићева.

Она је истиче да је пред судом показа снимак, на коме се види да Никола изговара речи „Косово“ и „Србија“ а не „Косово је Србија“, „Косово је срце Србије“ или било шта друго.

„Ове речи су узвикивали сви људи који су били на Газиместану, али је једино Никола приведен и он је идентификован од свих лица која су била на Газиместану и ово је покушај да се нелегално хапшење оправда, да се доведе у заблуду шира маса, и да се осуди лице на основу изјаве три сведока, полицајаца, који су рекли да су чули Николу да узвикује `Убиј Шитара`, а да у 21. веку нису снимили телефоном ни камерама“, објаснила је адвокатица.

Оценила је да је српски младић осуђен на велику казну затвора од осам месеци и додала да ће уложити жалбу Апелационом суду.

Мајка ухапшеног младића

Слободанка Недељковић: Пресуда мом сину политичка одлука

Мајка Николе Недељковића, Слободанка Недељковић изјавила је да је пресуда њеном сину политичка одлука.

„Нисмо се надали оваквој одлуци, оптужено је дете без икакве кривице. Ово што се њему ставља на терет то је могло да се стави на терет било коме ко је био на Газиместану. Донели су лажне сведоке, све је намештено. Осам месеци затвора, дете је студент. Па зар да се осуди зато што је држао заставу“, рекла је мајка оптуженог малдића.

Она је напоменула да Недељковићи као породица имају пријатеље Албанце и да Никола не мрзи никога.

„Ми имамо пријатеље Албанце, помагали смо албанском детету од две године да се лечи, ми не мрзимо Албанце, немамо ништа против албанског народа. Желим да ме разумеју све мајке како је мени сада. Моје дете не мрзи никога, дошао је на Косово да обиђе манастире, да пружи подршку Србима на Косову. Ово је скандал, чисти исполитизован случај. Свакако рочиште било је повезано са преговорима Београда и Приштине. Зар се на овакав начин свете свим Србима, не знам, али моје дете испашта за све Србе. Ово показује да сваки Србин може да буде осуђен, само што је неки полицајац рекао да је нешто видео“, истакла је Слободанка.

(Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button