Због короне мање деце у Ромском образовном центру

Број ромске деце која у Ромском образовном центру долазе на додатну и допунску наставу знатно је мањи због пандемије ковида 19. Координатор Демир Османи наводи и да је са увођењем онлајн наставе успех ђака ове заједнице знатно слабији будући да сва деца немају могућност да на овај начин прате часове.   

Рад са децом од првог до петог разреда основне школе подељен је у пет група. Са њима сваког дана раде фасцилитатори, едукатори и тутори и они своје радно време прилагођавају слободном времену ученика. 

„Овде се током читавог дана смењује број од 45 до 50. деце, раније их је било и до 80. Сваким даном број наших корисника опада јер се родитељи због пандемије коронавируса боје да децу шаљу овде“, открива координатор Ромског образовног центра Демир Османи.

Фото: Ризница

Осим рада са децом овде се брину и о њиховом успеху у школи. Кажу да им је веома важна повратна информација колико су часови наставе у ромском центру утуцали на укупан успех у школи. 

„Тамо где уочимо да дете нема успеха радимо на томе да оно постигне боље резултате. Наш циљ је да ученик у другом полугодишту поправи успех у односу на прво“, наглашава Османи.

Координатор Росмог оразовног центра Демир Османи, фото: Ризница

Додаје да је слабији успех ромских малишана у школи очигледан са увођењем онлајн наставе. Један од разлога је и немогућност родитеља да својој деци купе рачунар, таблет или паметан телефон како би могла да наставу прати од куће.

 „Ми смо преко неких донација успели да обезбедимо трошкове за интернет, али је следећи проблем био недостатак технологије, телефона и таблет рачунара. Ако знамо да свака ромска породица има троје до четворо деце и један телефон онда је јасно да он не може да заврши посао свима. Дешавало се да деца имају наставу у истом периоду или да морају да шаљу домаће задатке у исто време“, појашњава Османи. 

Са групом школске деце нижих разреда задатке из математике су вежбала двојица младића – тутора. Хамид Шерифовић има 17 година и од недавно је радник Ромског образовног центра.

Хамид Шерифовић ради са млађом старосном групом, фото: Ризница

„Ја нисам имао почетничког искуства у овом послу. Кренуо сам да радим у међународној организацији „Балкански сунцокрети“ и онда сам дошао овде. Веома сам срећан што своје знање могу да пренесем другој деци, а посебно ме радује када она донесу добру оцену из школе, што је знак да сам добро урадио посао“, прича Шерифовић.

Демир Османи истиче да је постојање овог центра од великог значаја за његову заједницу .

„Од почетка рада центра успели смо да повећамо број ромске деце у средњим школама, а тренутно имамо и  13 студената и све су то деца која су прошла кроз овај центар“, каже Османи.

Центар се издржава од пројектног финансирања. Највећи донатор је међународна организација „Балкански сунцокрети“ док локална самоуправа помаже у плаћању комуналија и набавци потребних књига и наставних средстава.

Ромски образовни центар постоји од 2002. године.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button