Завршни концерт Школе балета о коме ће се дуго причати (видео)

Завршним концертом  у Грачаници полазнице Школе балета при овдашњем Дому културе затвориле су још једну сезону рада, на јесен почињу нови програми, упис и дружење најавили су организатори.

Све што су марљиво припремале за протеклих годину дана мале балерине су показале на великој сцени Дома културе у Грачаници.  У једночасовном програму изведени су сегменти из балетских представа „Успавана лепотица“, „Крцко орашчић“ и „Дон Кихот“, као и део модерног балета који је новина од ове године. После сваке тачке уследио је аплауз, а публика је умела да препозна рад, залагање и квалитет.

Завршни концерт je круна целогодишњег рада који је балетски педагога Уна Стефановић посвећено обављала са више од 50 девојчица различитог узраста. Напредак и труд се на крају видео у сваком сегменту програму. Грациозни и мелодични покрети на врховима прстију доминирали су сценом, оствили су публику задивљену приказом тако тако са су често између тачака уследили спонтани аплаузи. Позалзници школе су на крају били награђени овацијама и громогласним аплаузима позвани на бис.

„Вечерашњи концерт нам је доказао и показао да се оволики труд и рад након скоро годину дана исплатио, а судећи према овацијама публике и аплаузима мислим да смо заиста успели да ово подигнемо на један виши ниво“, рекла је координаторка Школе балета Дома културе у Грачаници Снажана Петровић.  

 

Наступале су све старосне групе, а тачка модерног плеса била је новост коју смо могли да видимо.

Балерине из Грачанице су до сада на разним такмичењима освојиле осам златних и две сребрне медаље. Балетски педагог Уна Стефановић поносна је на њих и поручује да припреме за такмичења тек предстоје.

„На концерту смо показали наш целогодишњи рад, а редитељски део концерта је спреман око два месеца. Надамо се следећим такмичењима до године и спремамо се, за држано првенство, а после тога нам следи европско и светско“, рекла је Стефановићева.

Писмо подршке и честитке на постигнутим успесима полазницима школе балета стигло је и из Института за уметничку игру из Београда и као охрабрење пред наступ прочитано пре почетка концера.

Фото: Ризница

Школа балета у Грачаници постоји већ пет година и за њу и даље влада велико интересовање. Идеја је покренута у сарадњи Дома културе у Грачаници са Институтом за уметничку игру из Београда.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије подржава Школу балте у Грачаници а израду костима за наступ финансирала је Општина Грачаница.

Балетским концертом и званично су завршене овогодишње Видовданске свечаности.

И. М.

Повезани чланци

Back to top button