Закон о очувању ћирилице једногласно усвојен

Народне скупштине Србије и Републике Српске усвојиле су законе о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Овим законом уређују се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Србији и Републици Српској, као нематеријалног културног наслеђа.

На седници Скупштине Србије посланици су гласали за предлог закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, што је била једина тачка дневног реда 13. ванредног заседања Скупштине Србије.

Закон је усвојен једногласно.

На посебној седници Народне скупштине Републике Српске за Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма гласало је 70 посланика, два су била против, а уздржаних није било, пренела је РТРС.

Овим законским предлогом дефинисано је установљавање додатних мера, чији је циљ неговање српског језика, као и културних и традиционалних вредности и шира употреба ћирилице у јавном животу, с обзиром на њен историјски, културни и идентитетски значај.

Такође, приватна предузећа која се одлуче да користе ћирилицу у свом раду имаће пореске олакшице. Закон предвиђа и да културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава морају имати лого исписан на ћирилици, преноси Танјуг.

Повезани чланци

Back to top button