Вучић положио венац на споменик јунацима са Кошара

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је венац на Споменик јунацима са Кошара који су пре 22 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.

Након полагања венца Вучић је разговарао са ветеранима битке на Кошарама, који су такође положили венац на споменик, и захвалио им на свему што су учинили за отаџбину.

„Ако ништа друго нисмо урадили, бар данас смемо да говоримо о онима који су погинули и о вашој улози“, поделио је ту чињеницу са ветеранима Вучић.

Додао је да би волео да се око Видовдана поново види са њима и да подробно разговарају о свему, како би видели шта још може да се уради за њих, али, како је рекао, нешто што је реално а не оно што није могуће.

„Али, када вас видим, добијем додатну енергију да бар са оно мало ризика се још снажније борим за Србију“, рекао је Вучић и додао: „Бескрајно вам хвала на части коју сте дали Србији и да заједно покушамо да се то не заборави.“

То не смемо да дозволимо, узвратили су борци са Кошара.

„Слава свим вашим погинулим јунацима. Све најбоље вама желим, а ја сад одох у Брисел“, рекао је Вучић.

Венац са председником положила је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Споменик јунацима са Кошара постављен је прошле године у парку у непосредној близини КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије, на основу Кумановског споразума са снагама Кфора, повукла са Кошара. Повлачење је протекло без икаквих инцидената.

Битка на Кошарама, која је трајала 67 дана, постала је симбол отпора непријатељу током НАТО агресије 1999. године.  

Свих 130 официра, подофицира и војника Војске Југославије колико их је у зору 9. априла било распоређено дуж 13 километара зоне карауле Кошаре без трунке оклевања прихватило је борбу за одбрану Србије. 

У бици на Кошарама погинуло је 108 припадника Војске Југославије. Војска Југославије се са Кошара повукла тек након потписивања Кумановског споразума. До 14. јуна непријатељ преко Кошара није могао. 

Снаге Војске Југославије у бици на Кошарама 1999. године чинили су делови 125. моторизоване бригаде, 53. гранични батаљон, војна полиција из Београдског и Крагујевачког корпуса, делови 63. падобранске и 72. специјалне бригаде и мањим делом добровољци из земље и иностранства.

Повезани чланци

Back to top button