Вучић: Нисам оптимиста, проблем нису само таблице

Председник Србије Александар Вучић најавио је да путује у Брисел, где ће у осам сати почети разговори. Каже да није оптимиста и да не мисли да ће доћи до неког договора, али да не жели некоме да омогући да каже да Србија није хтела да учествује у разговорима.

Александар Вучић је за ТВ Прва рекао да се до касно синоћ није знало када ће бити одржани разговори.

„Разговори ће почети ујутру у 8, то значи да из Београда крећемо у 4, или 4.30, или касно вечерас“, рекао је Вучић. 

Каже да нема никакве сумње да је ситуација тежа него у последњих 10 година и да проблем није само у таблицама.

Вучић је рекао и да није оптимиста да ће доћи до неког договора, већ да не жели неко да каже да Србија није хтела да учествује у разговорима.

„Отићи ћу не зато што мислим да било шта можемо да направимо и урадимо, већ да им не дам Лајбницов довољан разлог да окриве Србију да није желела у нечему да учествује. Ми смо рекли да морају да оформе ЗСО у складу са предлогом српског управљачког тима, а не немачких невладиних организација, јер се ово не прави за немачке НВО, већ за српски народ и да укину одлуку о таблицама јер су заједно са западним представницима обмањивали јавност да на то имају право, али да тајминг није добар“, рекао је Вучић.

„Кап која је прелила чашу“

Вучић је објаснио да је, када је наша делегација, коју је предводила премијерка Ана Брнабић отпутовала у Берлин на Самит Берлинског процеса, где су склопљена три важна споразума, Аљбин Курти тај дан искористио да саопшти три ствари.

„Те три ствари су довеле до тога да Срби напусте институције и да буду уверени да нема другог пута. Курти је по ко зна који пут саопштио да од ЗСО нема ништа и да је неће формирати, што је поновио и прекјуче“, рекао је Вучић.

Навео је да је Курти тиме рекао да Бриселски споразум не важи за њега, односнода важе само они делови који му одговарају.

„Саопштио је да ће, што се таблица тиче, бити четири фазе – прво опомене до 21. новембра, после тога новчане казне, па одузимање таблица и потом одузимање возила до 21. априла“, подсетио је Вучић.

Кап која је прелила чашћу била је трећа порука – одлука о смени Ненада Ђурића командира за север, на шта Курти нема право, и око чега се пита.

„Срби су схватили да са тим човеком не постоји могућност за разговор“, рекао је Вучић.

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је у петак да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло „европско решење“ за „најозбиљнију ситуацију од 2013. године“.

Како je најавило Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини, од 21. новембра креће новчано кажњавање оних који не одлуче да пререгиструју возила. Казна је 150 евра.

Као реакцију на одлуке Приштине, представници Срба са севера Косова и Метохије напустили су све политичке институције.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да 21. новембар не сме да се дочека без договора „или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације“.

Повезани чланци

Back to top button