Владика Теодосије у Осојану позвао Србе да не продају наслеђену дедовину

Поводом годишњице највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, у Осојану је одржан други по реду „Ђедов сабор“ посвећен митрополиту Амфилохију Радовићу.

Митрополит Амфилохије је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и, у првим данима био је са повратницима, да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама.

Владика рашко-призренски Теодосије подсетио је да је приликом повратка Срба, упокојени митрополит Амфилохије Радовић у Осојану служио литургију на празник светих Макавеја, и то на прагу спаљене и порушене школе.

„Ми Срби живимо захваљујући заветима који су успоставили наши преци са Господом. Свети Сава, свети кнез Лазар а рекао бих у новије време наш митрополит Амфилохије, који је служењем литургије дао завет повратницима да буду истрајни, да буду храбри, да буду своји на своме, овде у својој дедовини, очевини“, поручио је владика на сабору у Осојану.

Казао је да су митрополитиве молитве држале повратнике све ово време и да се може рећи да је Осојане пример одрживог и успешног опстанка, не само за Осојане већ и за цело Косово и Метохију.

„Заузео се за међусобну љубав да би могли, и ми у нашем времену истрајати на божијем путу, остати своји на своме, сачувати земљу предака наших, не да чинимо оно што неки чине, за кесу сребрника, за прегрш новаца да продају оно што се не продаје. Не може се продати оно наслеђено, дедовина своја, нема то цене и зато као и увек поручујем да отрпимо мало а онда са надом у Бога он ће учинити да и за нас буде добро“, поручио је владика Теодосије.

У Осојану, код Истока живи нешто више од 300 Срба повратника са 80 деце свих узраста.

Сабор је отворен синоћ, књижевним часом на коме су своје стихове говорили Ратко Поповић, Новица Соврлић, Драгомир Костић, Александар Дунђерин, Виктор Поповић и Станко Аџић, народни гуслар.

Данас је служена света архијерејска литургија и молитва страдалим Србима од 1999. године до данас.

У културно-уметничком програму учествовали су КУД „Копаоник“ и народни глуслари извођењем песама на стихове митрополита Амфилохија.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button