Vladika Atanasije: Mileševska eparhija spaja sve sveto u Srbiji i Crnoj Gori, auto – litije blokirane na više mesta u Crnoj Gori.

Auto-moto litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti stigla je do Crkve Svetog Ilije na Jabuci. Podršku iz Crne Gore zaustavila je crnogorska policija na granici, izjavio je za Sputnjik Željko Čurović, organizator litije i predsednik Saveza Srba iz Crne Gore.

Građani su se jutros okupili na parkingu ispred beogradskog Centra „Sava“ odakle je litija krenula auto-putem „Miloš Veliki“ do Čačka, zatim preko Požege, Užica, Zlatibora, Nove Varoši i Prijepolja do Jabuke, u blizini granice sa Crnom Gorom. U Crkvi Svetog Ilije okupljenima se obratio episkop mileševski g. Atanasije (Rakita) po čijem je blagoslovu litija i održana.

Pored nas su naše svetinje, rekao je vladika Atanasije i podsetio da mileševska eparhija spaja sve što je sveto na prostoru Srbije i Crne Gore

„U Crnoj Gori se naša braća bore za očuvanje svetinja, za povezivanje kontinuiteta svega dobrog i svetog što je u temelju naše istorije“, istakao je vladika prilikom obraćanja okupljenima na Jabuci.

On je naveo da su naše svetinje nastale na ljubavi i da ih branimo zato što u sebi sadrže sve ono što je najbolje od Boga i čoveka.

„One obezbeđuju naše trajanje i postojanje.Mi branimo ne samo pojedinačne slučajeve svetinja već stremljenje ka svetom i čestitom kontinuitetu. Ova borba je pokazala da vam je stalo do svetinja, hteli ste da pokažete da stremite ka ostvarivanju čestitoga. Auto litija je ikona, garancija našeg trajanja. Ako Bog vidi našu dobru nameru, sve će biti nadopunjeno“.

Crnogorska policija zaustavila na granici kolonu podrške koja je htela da uđe u Srbiju

Željko Čurović, organizator litije i predsednik Saveza Srba iz Crne Gore, rekao je da su crnogorske policijske snage zaustavile kolonu podrške koja je htela da dođe iz Crne Gore.

Auto-litija koja se iz Nikšića uputila ka Podgorici zaustavljena je danas policijskom blokadom kod tunela Budoš. Crnogorski mediji javljaju da je i u Mojkovcu policija takođe blokirala litiju automobilima.

Za večeras su najavljene auto-litije iz različitih pravaca do Podgorice, a portal „In4s“ saznaje da će policija blokirati ulaz u glavni grad Crne Gore.

Portal navodi da policija zaustavlja sve automobile na putu iz Zete kod skretanja za aerodrom, pretresa i legitimiše putnike.

Jedan muškarac je priveden kod kružnog toka u Golubovcima i on je, dok su ga uvodili u maricu, pretio policajcima.

Službenici Uprave policije od ranog jutra dežuraju na više punktova u Podgorici očekujući veliki priliv građana na današnjoj centralnoj auto-litiji.
„Vijestima“ je u policiji ranije danas rečeno da su to „redovne aktivnosti“ i da se sve čini kako bi se obezbedilo da u miru prođe večerašnji skup.
Na punktovima sa svih ulaza u gradu policija dežura u policijskim automobilima, ali i maricama.

Izvor
IN4SSputnjik

Povezani članci

Back to top button