Вјоса Османи: Мир и безбедност загарантовани само уз равноправно учешће жена

Министарство одбране Косова је, у сарадњи са УН-Вомен,    поводом годишњице усвајања Резолуције УН 1325 о женама, миру и безбедности, одржало конференцију „Улога жена у сектору одбране и безбедности“.

Председница Косова Вјоса Османи-Садриу је изјавила на конференцији како је уверена да без пуног и равноправног учешћа жена нема трајног мира и безбедности. Она је нагласила да унапређење моћи жена у доношењу одлука у овом сектору представља степен којим се може мерити ниво демократије на Косову.

Косовски министар одбране Арменд Мехај изјавио је да се општи, државни, грађански и друштвени напредак заснива на јачању и неговању јединствених вредности родне, етничке, верске и културне разноликости.

Истакао је да је улога жена и њихов допринос, са позиција одлучивања, незаменљива у унапређењу процеса ка стратешким циљевима глобалног мира и безбедности.

Поред представника јавних институција, цивилног друштва и медија, конференцији у Приштини присуствовали су и министар унутрашњих послова Џељаљ Свеча и координаторка за развој Уједињених нација на Косову Улрика Ричардсон. Они су говорили о постигнутом напретку али и изазовима равноправне полне заступљености у сектору одбране и безбедности.

Повезани чланци

Back to top button