Виола фон Крамон: Заједница Српских општина укључена у коначни пакет споразума, промена граница токсична

Представница Европског парламента за Косово Виола фон Крамон изјавила је да, уколико се либерализују визе за Косово, људи ће лакше прихватити компромисе који могу произаћи из коначног споразума између Косова и Србије.

Она је у интервјуу за Косовапрес изјавила да је идеја промене граница токсична те да о томе не може бити расправе. Додала је да се радује коначном споразуму Београда и Приштине.

„Сви се радујемо коначном споразуму, који би донео сагласност за обострано признање. Због тога морамо наставити дијалог како бисмо нормализовали односе између Косова и Србије. Ово је најважније. Важно је за вас, за ваше грађане на Косову, важно је за нас у Европској унији, јер без тога не може бити европског пута за Косово “, рекла је представница Европског парламента.

Фон Крамон оцењује да би дугорочна перспектива Косова требала да буде интеграција у Европску унију. Питања компромиса, каже она, постају прихватљивија уколико се либерализују визе за грађане Косова.

Додала је да ће се у завршном пакету дијалога наћи и “нешто што је у вези са Асоцијацијом за српску мањину.

„Биће нешто у вези са Асоцијацијом за српске мањине, али како ће изгледати и каква ће бити извршна овлашћења, односно, какву извршну власт може имати, јер наравно она не би требало да буде ништа шта што је налик Републици Српској у Босни. Стога, мислим да би многе дипломатске снаге требале проћи кроз све тачке Ахтисаријевог плана и тада ће Асоцијација општина са српском већином бити само једно питање. Разумем зашто премијер Курти у овом тренутку није спреман да говори само о овом питању и делим његов став да треба сачекати и видети шта ће бити у пакету, а затим ћемо одлучити како да се бавимо тим тачкама “, изјавила је Виола фон Крамон.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button