Видео: Петковић у Бабином Мосту: Важно је остати и опстати, а Србија ће све учинити да вам у томе помогне

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је васкршњу поруку Србима на Косову и Метохији у Бабином Мосту код Обилића, где је обишао цркву Покрова Пресвете Богордице, поклонио се и целивао одежду Светог Краља Милутина која се чува у храму, разговарао са окупљеним народом, а деци поделио васкршња јаја.

Након поноћне литургије коју је владика Теодосије служио у манастиру Грачаница, празнични боравак на Косову и Метохији директор владине Канцеларије Петар Петковић наставио је посетом Бабином Мосту. На традиционалан начин, уз погачу, со и хришћански поздрав Христос Воскресе – Ваистину Воскресе, Петковића и његове сараднике аплаузом и пригодним културно уметничким програмом дочекали су Срби из Бабиног Моста и околине.

Петковић је рекао да Васкрс, који означава победу живота над смрћу, у овом прелепом селу означи нови почетак и нови живот како Бабин Мост више не би био познат по бројним етнички мотивисаним нападима на Србе и њихову имовину и цркву него да као мултиетничко место постане парадигма будућих односа српског и албанског народа.

„С друге стране, овде сам поручио нашим људима који живе у Бабином Мосту да опстану и остану,  а држава Србија ће учинити све као што чини да им живот олакша, не само кроз финансијске пакете помоћи, не само што градимо нове школе и путеве, него и тако што бринемо и њиховој будућности. Нека данашњи празник једноставно донесе мир свима који нам је преко потребан и да пошаље поруку мира и Србима и Албанцима, јер само тако можемо да изградимо будућност. Овде у овој порти данас има више деце него нас одраслих. То је најбољи показатељ да ово место има будућност и за ту будућност заједно да се боримо“, рекао је Петковић.

На улазу у цркву Покрова Пресвете Богородице у овом месту, јединствена слика, византијска застава постављена крај српске тробојке.

„Ово је поклон наших добротвора из Републике Српске а повод је био тренутак када смо прошле године у храм унели одежду Светог краља Милутина коју смо донели из Софије“, појаснио је парох Александар Нашпалић.

До изградње царског трона у храму одежда је изложена с леве стране олтара, а њој се данас поклонио и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са сарадницима.

Васкршњу поруку косметским  Србима упутио је и парох из Бабиног Моста.

У свечаном расположењу у порти сеоског храма крај симболичне трпезе Кнеза Лазара окупио се данас велики број Срба.

Ово је велики празник и светиња Божја за српски народ, како у Србији тако и на Косову и Метохији. Остали смо овде, остаћемо овде јер нам није поручуо цар Лазар да одемо са овог места. Борићемо се до последње капи крви. Остајемо и остаћемо и са породицом и са децом, ко је отишао срећан му пут, повратка му више нема“, каже Момир Ристић из Бабиног Моста.

У овом мешовитом селу, 15 километара северозападно од Приштине данас живи близу 700 Срба а пре рата их је било више од хиљаду.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button