Вандали оскрнавили вечну ватру, реаговала руска амбасада у Београду

Вечну ватру коју су 15. децембра на свечаној церемонији на Гробљу ослободиоцима Београда упалили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и српски председник Александар Вучић оскрнавили су непознати починиоци. 

Како преноси портал Балканист, споменик су, у ноћи 30. децембра, непознати починиоци полили бојом и угасили, те оставили кутију од боје с натписом „Ослободиоци? Не, никада!“, а испод тога прецртане срп и чекић.

У руском дипломатском представништву у Београду истичу да су власти земље оперативно реаговале. 

„Амбасада Руске Федерације у Београду саопштила је данас да је дубоко потресена варварским скрнављењем Вечне ватре на Гробљу Ослободилаца Београда и истакла хитну реакцију руководства Србије, надлежних државних органа, власти престонице, као и СУБНОР-а на овај догађај.Уверени смо да ће заједничким напорима споменик бити наредних дана у потпуности обновљен. Рачунамо да ће вандали бити заслужено кажњени“, пише у саопштењу амбасаде. 

Наводи се и да не искључују могућност да су починиоци овог „плашљивог злочина“ деловали по спољном налогу, како би се унео раздор у братске односе између два народа.

„Сигурни смо да то у Србији неће проћи“, наглашено је у саоштењу руске амбасаде. 

 Додаје се да и даље намеравају да бране антифашистичке вредности од било ког насртаја и да посвећују приоритетну пажњу војно-меморијалном и истраживачком раду у чему имају подршку српске јавности.


Преко
Балканист

Повезани чланци

Back to top button