“Усуд по Григорију” – оваплоћени уметнички пројекат или представа која дефинише позориште

Представа приштинског позориша “Усуд по Григорију” је после успешње премије у Зубином Потоку дан касније имала и своју репризу у Грачаници. Прича о Григорију Божовићу, књижевнкику трагичне судбине испричана је први пут на даскама које живот значе. 

Уочи извођења представе, писац и директор „Битеф театра“ Милош Латиновић каже да се у настојању да покаже ко је Григорије као човек и као писац суочио са одговорним задатком због чега је, истиче, осим биографских података у текст уносио што више литературе коју је Божовић стварао.

Резултат рада читаве екипе је представа која, како је истакао Латиновић, дефинише позориште.

„Ово није хит представа, ово је представа која дефинише позориште и његово постојање и разлог постојања и разлог због чега ми у позориште долазимо, а то је не да се забавимо, него да нешто научимо, видимо и да постанемо бољи и постанемо другачији“.

Милош Латиновић, фото: Ризница

Пишчево поимање доброг позориште дефинише се у добром тексту, инвентивној режији и виртуозним глумцима, и управо те три тачке чине троугао у коме живи нова представа приштинског позоришта, оцењује Милош Латиновић.

„Ја верујем да ћете ви у једном тренутку ући у трогугао са емотивне стране и из троугла виртуозности, посвећености, воље, борбе за добробит уметности изаћи сигурно, просвећенији, узвишенији и ја верујем и бољи“.

Бранко Поповић, фото: Ризница

Ништа мањи терет одговорности није се сручио ни на плећа редитељ Бранко Поповић који је, признаје, представом желео да све нас упозна са ликом и делом професора, књижевника, народног посланика трагичне судбине. Његова дела неправедно су остала заборављена, а он је завршио на губилишту.  

„Предастава превазилази оне редовне репертоарске, које се приказују диљем Србије или било где. Ово је представа која не само да оживљава живот и дело Григорија Божовића него и једну затомљену културу српског народа доноси на светлост дана. Највише што бих волео и то смо поменули док смо били гости у општини Грачаница да представа прође кроз Србију, не само као један уметнички пројекат него да прође као један васпитно – образовни и оваплоћени уметнички пројекат с којим треба да се сусретне и деца и одрасли“, рекао је Поповић.

Фото: Ризница

За глумца Небојшу Ђорђевића који тумачи главни лик част је и задовољство што је део ове позоришне приче и што се бавио ликом човека који се у књижевним круговима још и назива косовским Андрићем.

„Осећања која су част, привилегија, задовољсво, усхићење што радим и истражујем уопште тако једну громаду људски – Григорија Божовића, али су исто тако били ти екстремни осећаји који су патња, то је једна тежина, једна мука и напор који су пратили човека“, испричао је Ђорђевић.

Представа „Усуд по Григорију“ настала је у копродукцији културног центра из Зубиног Потока „Стари Колашин“ и Приштинског народног позоришта.  

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button