Усековање главе Светог Јована Крститеља, дан предвиђен за пост, народ избегава да једе било шта црвено

Православни верници данас обележавају Усековање главе Светога Јована Крститеља, то је дан када је светитељ страдао, а проводи се у молитви, уздржавању и строгом посту.

Данашњи празник је сврстан међу славе, а подсећа на смрт Светога Јована, Пророка, Претече и Крститеља, погубљеног по наређењу цара Ирода Агрипе, а по жељи његове жене Иродијаде.

По наређењу цара глава светитеља је одсечена односно „усекована“ и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Ученици Јованови преко ноћи тајно су узели учитељево тело и сахранили га у Севастији. Глава светитељева, закопана је посебно, на тајном месту. Касније је пренета у Јерусалим, а у време византијске царице Теодоре чудотворна Крститељева глава пренета је у Цариград.

Усековање главе увек се обележава на дан када је освећена црква коју су на његовом гробу у Севастији подигли цар Константин и царица Јелена.

Данас се пости и бере лековито биље.

Црква прописује строги пост и уздржавање, народни обичајни календар забрањује и сву црвену храну, јер подсећа на боју проливене Крститељеве крви.

У народу се каже и да је данас добар дан за брање лековитог биља. У многим местима одржавају се вашари, а на овај дан пре 105 година рођен је блаженопочивши патријарх Павле.

Повезани чланци

Back to top button