Уједињени под тробојком: Обележен дан националног јединства, слободе и заставе

Републилка Србија и Република Српска обележиле су свечаном манифестацијом у Бијељини заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под нашом тробојком, поручио је председник Србије Александар Вучић и додао да овим даном не обележавамо само три наша симбола него саму суштину постојања.

Поглавар СПЦ патријарх Порфирије рекао је да народ који нема духовног јединства и здравља личи на шупаљ орах.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је сигуран да ће будуће деценије бити деценије нашег јединства и уједињења. Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да показујемо опредељеност да идемо крупним корацима у будућност.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је ово посебан дан нашег јединства, и националне заставе. Он се захвалио председнику Србије и његовом тиму за све што је учинио и чини за  Српску поменувши да су се у прошлости људи из Републике Српске у Србији лечили и школовали као странци, а да то данас више није случај.

„Свет није више исти и тражи од нас да се изјаснимо и искажемо наше захтеве. Век иза нас био је век нашег страдања, али сам сигуран да ће будуће деценије бити деценије нашег јединства и уједињења. Наша застава је она око које се окупљамо, испод које стојимо и којој смо се заветовали“, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Вучић: Овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под нашом тробојком

Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који размеју колико је значајан данашњи дан за српски народ у целини.

„Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова и моћније од оружја тог 15. септембра 1918. када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих оних различитих, ни по чему истих – сељака и грађана, војника и официра, православних и других, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све“, рекао је Вучић.

Указао је да је то био једини пут до слободе – удружити се и ујединити се и заједно кренути ка најсветијем циљу.

„Прво смо морали да се ујединимо да бисмо тек онда наше различитости могли да представимо као слободне“, рекао је Вучић.

Истиче да изазови са којима смо данас суочни нису много мањи него они са којима се суочавала генерација која је победила у Великом рату.

„И данас иако то не желимо да видимо можемо да изгубимо и слободу и државу и животе, а разлика је у томе што овај историјски тренутак од нас захтева да се ујединимо под нашом заставом, нашом тробојком“, рекао је Вучић и додао „да заједно победимо лудило које сваког тренутка може ове просторе поново да претвори у крваву кланицу“.

„Наше неслоге, нарцисоидне и мале разлике бију битке у којима нико не може да победи од оних који желе славу“, нагласио је Вучић.

Насупрот томе, како каже, суштина сваке слободе јесте право на различитост, да будемо другачији и да мислимо другачије и да свако сања своје, а не туђе снове.

Само тако можемо да останемо уједињени и да станемо заједно, само тако што ћемо све своје различитости удружити и упослити у једном подухвату – борби за слободом, поручио је.

„У тренутку када читав свет ратује морамо да схватимо да имамо само себе и да морамо да се сачувамо и спасимо и да је за тај спас потребно јединство свих нас Срба“, нагласио је Вучић.

Истиче да је зато и важан овај дан, као и да морамо да научимо да поштујемо себе, своју заставу и своју слободу и да ма колико немали јединство морамо на њему да инсистирамо.

„Онолико колико га немамо данас имаћемо га сутра, онолико колико га сутра не будемо имали, имаћемо га дан касније уколико нам то буде завет и обавеза“, рекао је Вучић.

Истиче да ништа није важније него да препознамо тренутак у којем данас живимо, као и да се Србија суочава са озбиљним изазовима.

„Насрнули су на Косово и Метохију и по сваку цену хоће да га отму из наших руку, насрнули су и не питају како, не питају и не објашњавају чак ни зашто, не кажу ни зато – само хоће да до краја заврше оно то су одавно почели“, рекао је Вучић.

Ја могу само једну ствар да им поручим, рекао је Вучић, „хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педља наше земље нећемо дати“.

„Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики, мали смо ми за вас. Разумемо ми нашу снагу, али има нешто што не можете да победите – правду, право, одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду и на крају не можете да победите оно што ми сви осећамо – јединство нашег народа“, нагласио је Вучић.

Истиче да овим даном не обележавамо само три наша симбола него саму суштину нашег постојања.

„Први је наша застава – најлепша застава на свету црвено, плава, бела, она под којом можемо сви и која уједињује све, она која свима нама даје снагу и пред којом не постоје препреке. Други је слобода која уједињује и све наше разлике, која је једини гарант права на другачије мишљење, веру или уверење. Трећи је јединство – услов свих услова и једини начин да и заставу и слободу и различитости сачувамо“, навео је Вучић.

Поручио је да је његов основни позив данас да се окупимо и удружимо да бисмо могли слободни и у миру да живимо и да обезбедимо будућност за своју децу.

„Позивам све да узму своје заставе и да их донесу под ову једну, да удруже те заставе и да их споје и да покажу свима да када је о слободи реч Србију и Српску ништа не може да подели“, закључио је Вучић.

Патријарх Порфирије: Народ који нема духовног јединства и здравља личи на шупаљ орах

Поглавар Српске православне цркве партијарх Порфирије, на почетку обраћања, честитао је свима празник.

„За нас све заставе започињу оном заставом која се цару Константину указала на небу, на застави тој био је знак најсветијег имена господа Исуса Христа. Свети цар је тај Христов знак поставио на заставе своје војске и извојевао победу и донео слободу које су постале ни мање ни више него темељ европске цивилизације“, рекао је Порфирије.

Указао је да је под том заставом цар Контантин дао слободу и могућност сваком народу на европском континенту да у складу са својим посебностима гради свој систем вредности, да организује свој културни и духовни живот и негује и чува свој духовни идентитет и своје народно јединство.

„Застава је у начелу симбол јединства и знак суштинског и дубинског индентитета једног народа. Наша застава је видљиви знак нашег јединства и упућују на то ко смо и шта смо као један народ и којим путем смо се запутили и треба да идемо“, поручио је Порфирије.

Навео је да значење наше заставе и свих наших претходних застава има свој корен у Констатиновој хрисоликој застави победе и слободе.

„Зато треба да буде јасан знак да је наш културни и духовни идентитет изграђен и утврђен на истом оном на којем је грађена и Константинова застава – то је идентитет који се зове црква Христова и тај идентитет има своје темеље у православној вери“, додао је патријарх.

„Кроз векове до данас, од истока до запада, од севера до југа независно од државних, политичких граница културних простора различитих локалних обичаја, наречја и дијалеката где год да живи наш народ постоји златна нит која га повезује и која га чини једним, јединственим и непоновљивим – то је нит која се зове православна вера и Српска православна црква“, истакао је Порфирије.

Каже да су се кроз историју границе обитавања нашег народа мењале, као и да нисмо сигурни да у историји у којој је све релативно неће се мењати и у будућности.

„Међутим, константа и гарант како у прошлости и у садашњости, тако и у будућности нашег непоколебљивог и трајног јединства је жива православна вера коју ни за шта нисмо мењали и која нас је очувала неизмењене“, додао је.

Где има цркве има и нашег народа, поручио је патријарх и додао да где нема цркве пре или касније одумире и народ.

„Наше јединство није у бројкама, ни у математици и географији, није засновано на крви и тлу, није у кванитету него у квалитету“, рекао је Порфирије и додао да наше јединство јесте и треба да остане духовно јединство.

„Народ који нема духовног јединства и здравља личи на орах који има тврду љуску, али нема језго и плод. Такав шупаљ орах и под најмањим ударом распада се у парампарчад и од њега на крају не остаје баш ништа“, рекао је Порфирије.

„На исти начин народ који не чува свој духовни систем вредности и идентитет и своје духовно језгро лако се дезоријентише и губи, сваки народ је живи организам који има своју душу, ако се одрекне своје душе, ако је изгубили или макар запостави он лагано одумире и постаје леш“, навео је патријарх.

Душа српског народа јесте хришћанска православна вера, закључио је Порфирије.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button