Учешће Срба на попису под утицајем различитих фактора

Већина грађана српске националности на Косову није обавештена о времену и начину одржавања предстојећег пописа становништва наводи се између осталог у истраживањи које је представљено у Северјној Митровици.

НВО Актив и чланови ОПЕН платформе представили су у Центру грађанске енергије у Северној Митровици, налазе истраживање “Попис становништва из угла заједнице косовских Срба”.

Представљајући истраживање менаџер пројеката НВО Актив Игор Марковић изјавио је да је циљ ове анализе сагледавање улоге Београда и Приштине у мобилизацији становништва за учешће на попису, евентуалне могућности бојкота процеса, као и очекивања и страхови од пописивања и резултата.

Панелисти на овом скупу Александар Рапајић из Центра за заступање демократске културе и Дарко Димитријевић из Радио Гораждевца анализирали су који све фактори могу утицати на одлуку косовских Срба поводом предстојећег пописа становништва.

Истраживање “Попис становништва из угла заједнице косовских Срба” је показало да велика већина грађана српске националности на Косову, чак 92%, није обавештена о времену и начину одржавања предстојећег пописа становништва на Косову.

Скоро половина анкетираних (48%) истакла је да ће учествовати на попису, одлуку о учешћу на попису још увек није донело 35% Срба, док је њих 17% одговорило да неће учествовати. И док већина косовских Срба који живе јужно од реке Ибар, њих 74%, жели да се одазове попису, скоро половина испитаника са севера Косова (48%) није донела одлуку о учешћу на попису.

Већина испитаника (44,4%) је става да позив Београда о (не)учествовању на предстојећем попису становништва неће представљати одлучујући фактор.

“Из перспективе српске заједнице питање учешћа на попису је под утицајем низа различитих фактора, од којих су кључни безбедносна ситуација, очување гарантованих права и потреба да се установи укупан број Срба који живи на Косову, те да не постоји сагласност на нивоу заједнице о овој теми”, закључак је овог истраживања.

На основу спроведеног квантитативног и квалитативног истраживања препоручује се између осталог потреба спровођења јавне кампање информисања о попису становништва на српском језику, утврђивање права расељених лица на учешће у процесу пописа, учешће косовских Срба у пописним комисијама, те адекватан превод пропратног пописног материјала.

Повезани чланци

Back to top button