У Великој Хочи свечано за празник Усековања главе Светог Јована

Празник Усековања главе Светог Јована Крститеља обележен је литургијски у Великој Хочи у манастиру посвећеном овом светитељу.

Двадесетак верника присуствовало је литургији коју су служили отац Данило Дечанац, отац Кирило настојатељ, отац Милан Стојковић нови парох великохочански и отац Јован Радић парох призренски.

Крај мале беле цркве на узвишењу изнад Велике Хоче узнете су молитве за село, народ, игумана Саву и братију Дечанску будући да је овај манастир дечански метох.

По освећењу славског колача који принео Новица Лукић из Велике Хоче беседу је произнео отац Јован.

„Данас прослављамо највећег рођеног од жене, Светога Јована Претечу и Крститеља Господњег. Претечу Господњег на земљи јер је шест месеци пре Господа дошао на овај свет и претечу Господњег у Аду јер је Христа дочека тамо и Христос је њега међу првима избавио из Ада“, подсетио је у беседи парох призренски отац Јован Радић.

Додао је да се молитва обавља управо у храму посвећеном Јовану Крститељу у коме се служба служи још од 13. века.

„У овом селу које је мали Јерусалим и које се помиње још 1198.  године у повељи Стефана Немање. Потребно је да очувамо ову нашу светињу и да се молимо Светом Јовану – Пророку – Претечи и Крститељу јер је он велик чудотворац који ће помоћи сваком ко му прибегне са искреним молитвама“, рекао је отац Јован Радић.  

Колачари за наредну годину у Великој Хочи биће Бобан Лукић из овог места и Радомир Бараћ из Јошанице код Лепосавића.

Повезани чланци

Back to top button