У Шилову представљена монографија „Ново Брдо са околином“ (видео)

Ризница драгоцених сазнања, камен међаш у кога је уклесан косовски завет али и доказни материјал наше националне одговорности, овако је описана монографија „Ново Брдо са околином“ која је у оквиру програма „Видовданских свечаности“ представљена у Шилову крај Гњилана.

„Ново Брдо са околином“ је монографија богата подацима прикупљеним на терену али и у бројним књижевно историјским изворима која на безмало 700 страна доноси информације о овом, за средњовековну Србију, веома значајном рударско – трговачком центру.

Осим историјским, књига обилује демографским, географским и етнолошким подацима, сведочанствима и записима путописаца о старијој и новијој историји овог места. Посебан део аутор намењује родослову Криворечана – како се другачије назива становништво насељено у појасу око града према Гњилану и Косовској Каменици.

Монографија „Ново Брдо“ са околином доказни је материјал за историју и националну одговорност“ написао је у рецензији новинар и публициста „Ђорђе Јевтић“.

Додаје да је аутор понудио нове чињенице које се у новије време искривљују, нарочито са променама етничког састава и са формирањем нових – „такозваних косовских институција које исписују неку своју историју, не обазирући се на аргументе из прошлости“.

Председник Друштва књижевника Косова и Метохије Новица Соврлић наглашава да је у књижевним круговима монографија пробудила интересовање још док је била у штампи. Како је рекао, она нас садржајем упућује да наставимо да копамо и „рударимо“ по себи садашњима и прошлости из које смо изашли окрњени али са драгоценим сазнањем ко смо, шта смо, одакле смо и где се тренутно налазимо.

Истраживачком делатношћу Којић се бави више од тридесет година. Почео је као студент и после многобројних дела које је објавио нипошто се не може занемарити да је велики поштовалац завичаја.  

Књига је ризница и благо у нематеријалном смислу, документ и сведочење, још једном потврђена истина зато би се могло рећи да је истина над истином, богатство које би свако од нас требало да поседује и остави у наследство потомцима, рекла је професорка књижевности и српског језика Радмила Милићевић.

Којићев дугогодишњи пријатељ, песник Срећко Симић, обратио се њему својственим и на начин који га годинама чини препознатљивим – стихом којим је описао свог друга и сарадника.

У период од пет година, колико је аутор са неколицином сарадника радио на терену стало је много труда и љубави. Посао чувеног географа, антропогеографа и етнолога професора приштинског и Универзитета у Скопљу Атанасија Урошевића наставио је Станислав Којић.

Млади хармоникаши из Партеша, браћа Никола и Јован Стојковић као и народни појац Србољуб Филић из Плавице код Новог Брда песмом и свирком обогатили су програм промоције књиге „Ново Брдо са околином“.

Да воли родну груду и крај из кога је поникао Станислав Којић је  доказао са чак 13 монографија, у припреми има још неколико рукописа које ће, како наглашава, објавити у догледно време.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button