U Novom Badovcu i danas protesti građana zbog problema sa vodosnabdevanjem

Meštani dela Novog Badovca i Sušice opet su danas na kratko blokirali lokalni put Gračanica – Šaškovac u znak protesta zbog čestih i neplanskih isključenja vode kojima su podvrgnuti.  

S prvim danima leta deo Badovca i Sušice ostaje bez vode čak i po nekoliko nedelja. To je problem koji, podsećaju meštani, postoji godinama dok lokalne vlasti i predstavnici Regionalne kompanije za vodosnabdevanje ne preduzimaju ništa da on bude rešen. Isti slučaj je bio i letos, građani su se samoorganizovali i blokirali put kako bi dobili vodu.

Momir Jovanović iz Sušice tvrdi da je problem rešiv ali da ne postoji dobra volja.

„Mi smo vodovod izgradili samodoprinosima, u tome nije učestvovala opština ni tadašnja ni sadašnja, a kasnije kada je sagrađen, Novi Badovac je priključen na naš vodovod. Znači, selo se proširilo a nema dotok vode. Pumpa koja radi ispod bazena ne dovodi vodu u rezervoar, nego samo puni mrežu. Kada se razervoar napuni vodom Sušica i Badovac moraju najmanje tri dana da imaju vode“, pojašnjava Jovanović.

Srbi i Albanci iz Novog Badovca i Sušice zahtevaju uredno vodosnabdevanje, redovno očitavanje vodomera uz naplatu.

„Ovde žive mala deca, žive ljudi koji rade. Cele noći sedimo i punimo balone. Koliko je tehnologija napredovala da se mi u 21. veku vraćamo da punimo balone, mislim da je sramota, prvo za državu a potom i za ove naše u lokalu“, kaže meštanka Novog Badovca Gordana Dukić.

Jeton Krasnići iz Sušice naglašava da i isti problem muči i dvadesetak albanskih porodica u ovom selu.

„Problem je što inkasanti i ne dolaze. Nisu bili ima već dve godine i kada dođu da naplate, naplate utrošenu vodu paušalno po članu porodice, a ne na osnovu utrošenog u toku meseca. Bilo bi dobro da se reši ovaj problem što pre. Nezgodno je da svakog leta mi izlazimo i blokiramo puteve da bismo dobili vodu“, priča Krasnići.

Posle jučerašnjih protesta meštani ova dva sela nadomak Gračanice dobili su vodu. Međutim, građanima to nije garant. Zahtevaju imaju bodu stalno, a da o eventualnim isključenjima budu blagovremeno obavešteni.

„Vodu smo dobili istog dana kada smo predali zahtev za proteste. Protest nastavljamo i sutra od 10 sati ispred opštine. Mi od njih tražimo da nam napismeno daju da će vode biti 24 sata, sedam dana u nedelji. Ako su restrikcije neophodne da u napomeni piše od kad do kad“, pojasnila je zahteve građana Novog Badovca i Sušice Gordana Dukić.

Aleksandra Marković naglašava da ni jučerašnji ni današnji protesti nemaju nikakvu političku pozadinu. Građani okupljanjem izražavaju bunt protiv neprave, kaže ona.

„Ja verujem da je Kompanija za vodosnabdevanje kriva i ja nisam ovde da bih tražila krivca već da nađemo rešenja. Hajde da budemo solidarni i složni i da nađemo rešenje za ovaj problem jednom za svagda. Znači da ne bude naredne godine ponovo, pa one tamo ponovo. Evo otkad smo najavili proteste vodu imamo normalno. Znači mi moramo da budemo na ulici da bismo dobili vodu, što mislim da je suludo i nenormalno. Tako da verujem da rešenje može da se nađe, samo je potrebna dobra volja svih nas“, kaže Marković.

S druge strane većina građana smatra da lokalni predstavnici vlasti ne rade posao kako treba te krivicu za dugogodišnje ne rešavanje ovog problema vide u njima.

„Po meni je rešenje da svi izađemo ispred opštine i blokiramo je. I da im ne damo da uopšte uđu u opštinu. Da ne primaju džaba platu, nego da rade nešto, a ne da sede po kafanama i da oni imaju vodu a meštani nek umiru za vodu“, kaže Jovanović

Opština Gračanica: Intenzivno radimo na rešavanju problema

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da su predstavnici Kompanije za vodosnabdevanje čvrsto obećali da će meštani Badovca i Sušice ubuduće imati uredno snabdevanje vodom.

„ Opština je preuzela sve što je u našoj moći. Ali za vodosnabdevanje zadužena je Regionalna kompanija vodovoda Priština, oni su nam čvrsto obećali da će mesta Sušica i Novi Badovac dobiti vodu, naravno biće restrikcije vode kao i u svim mestima. Znamo za zabrinutost meštana i u kontaktu smo sa njima, ja verujem da ćemo ovog puta stvarno rešiti problem sa Regionalnom kompanijom vodovoda Priština. Ako je potrebno mi ćemo svaki dan da sastančimo sa njima da ih jednostavno nateramo da tog problema više ne bude, znam za zabrinutost meštana jer bez vode nema ni života. Ono što treba svi meštani da znaju jeste da je Opština tu da uvek pomogne svom stanovništvu“ rekao je Popović.

Direktor javne službe i vanredne situacije Vladica Trajković, poručuje da meštani Badovca i Sušice trenutno imaju vodu.

„ Razumem meštane Badovca i Sušice, takođe razumem i meštane Lapljeg Sela u zgradama i meštane Padališta i dela naselja prema Ajvaliji to su sve više tačke koje su i u ranijim periodima kada je veća potrošnja ostajali bez vode po nekoliko sati u toku dana. To se desilo i u prethodnom periodu jer je temperatura dostizala i do 40 stepeni, pored potrošnje zbog visokih temperatura imali smo i slučajeva nenamenskog korišćenja vode gde se zalivaju bašte, peru se trotoari i vozila i naravno da u takvim situacijama dolazi do toga da naselja na višim tačkama ostaju bez vode. Ja sam svakodnevno bio u kontaktu sa menadžerima i tehničkim osobljem Regionalne kompanije  vodovoda kako bi se problemi rešili, u ovo je bio uključen i predsednik Popović kako bi se ti problemi rešili u što skorijem vremenu. Preko 450 domaćinstva je ostajalo bez vode jer su vršene restrikcije od 8 do 16 časova da bi meštani Badovca i Sušice imali normalno vodosnabdevanje. Oni su imali vodu po nekoliko sati ali prilikom otvaranja ventila za Laplje Selo i Preoce dolazi do pada nivoa vode tako da meštani Sušice i Badovca ostaju bez vode“, rakao je Trajković.

Direktor javnih službi opštine Gračanica Vladica Trajković

Dodao je da se posle kiše vodosnabdevanje normalizovalo.

„Prethodnih dana sam obilazio mešate, radimo na tome da se u svim mestima vrši restrikcija kako bi meštani Sušice i Badovca imali što više vode u toku dana“, pojasnio je direktor javnih službi opštine Gračanica.

Građani su za sutra pre podne najavili proteste ispred zgrade Opštnine Gračanica.

I. Miljković

Povezani članci

Back to top button