У Новом Бадовцу и данас протести грађана због проблема са водоснабдевањем

Мештани дела Новог Бадовца и Сушице опет су данас на кратко блокирали локални пут Грачаница – Шашковац у знак протеста због честих и непланских искључења воде којима су подвргнути.  

С првим данима лета део Бадовца и Сушице остаје без воде чак и по неколико недеља. То је проблем који, подсећају мештани, постоји годинама док локалне власти и представници Регионалне компаније за водоснабдевање не предузимају ништа да он буде решен. Исти случај је био и летос, грађани су се самоорганизовали и блокирали пут како би добили воду.

Момир Јовановић из Сушице тврди да је проблем решив али да не постоји добра воља.

„Ми смо водовод изградили самодоприносима, у томе није учествовала општина ни тадашња ни садашња, а касније када је саграђен, Нови Бадовац је прикључен на наш водовод. Значи, село се проширило а нема доток воде. Пумпа која ради испод базена не доводи воду у резервоар, него само пуни мрежу. Када се разервоар напуни водом Сушица и Бадовац морају најмање три дана да имају воде“, појашњава Јовановић.

Срби и Албанци из Новог Бадовца и Сушице захтевају уредно водоснабдевање, редовно очитавање водомера уз наплату.

„Овде живе мала деца, живе људи који раде. Целе ноћи седимо и пунимо балоне. Колико је технологија напредовала да се ми у 21. веку враћамо да пунимо балоне, мислим да је срамота, прво за државу а потом и за ове наше у локалу“, каже мештанка Новог Бадовца Гордана Дукић.

Јетон Краснићи из Сушице наглашава да и исти проблем мучи и двадесетак албанских породица у овом селу.

„Проблем је што инкасанти и не долазе. Нису били има већ две године и када дођу да наплате, наплате утрошену воду паушално по члану породице, а не на основу утрошеног у току месеца. Било би добро да се реши овај проблем што пре. Незгодно је да сваког лета ми излазимо и блокирамо путеве да бисмо добили воду“, прича Краснићи.

После јучерашњих протеста мештани ова два села надомак Грачанице добили су воду. Међутим, грађанима то није гарант. Захтевају имају боду стално, а да о евентуалним искључењима буду благовремено обавештени.

„Воду смо добили истог дана када смо предали захтев за протесте. Протест настављамо и сутра од 10 сати испред општине. Ми од њих тражимо да нам написмено дају да ће воде бити 24 сата, седам дана у недељи. Ако су рестрикције неопходне да у напомени пише од кад до кад“, појаснила је захтеве грађана Новог Бадовца и Сушице Гордана Дукић.

Александра Марковић наглашава да ни јучерашњи ни данашњи протести немају никакву политичку позадину. Грађани окупљањем изражавају бунт против неправе, каже она.

„Ја верујем да је Компанија за водоснабдевање крива и ја нисам овде да бих тражила кривца већ да нађемо решења. Хајде да будемо солидарни и сложни и да нађемо решење за овај проблем једном за свагда. Значи да не буде наредне године поново, па оне тамо поново. Ево откад смо најавили протесте воду имамо нормално. Значи ми морамо да будемо на улици да бисмо добили воду, што мислим да је сулудо и ненормално. Тако да верујем да решење може да се нађе, само је потребна добра воља свих нас“, каже Марковић.

С друге стране већина грађана сматра да локални представници власти не раде посао како треба те кривицу за дугогодишње не решавање овог проблема виде у њима.

„По мени је решење да сви изађемо испред општине и блокирамо је. И да им не дамо да уопште уђу у општину. Да не примају џаба плату, него да раде нешто, а не да седе по кафанама и да они имају воду а мештани нек умиру за воду“, каже Јовановић

Општина Грачаница: Интензивно радимо на решавању проблема

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да су представници Компаније за водоснабдевање чврсто обећали да ће мештани Бадовца и Сушице убудуће имати уредно снабдевање водом.

„ Општина је преузела све што је у нашој моћи. Али за водоснабдевање задужена је Регионална компанија водовода Приштина, они су нам чврсто обећали да ће места Сушица и Нови Бадовац добити воду, наравно биће рестрикције воде као и у свим местима. Знамо за забринутост мештана и у контакту смо са њима, ја верујем да ћемо овог пута стварно решити проблем са Регионалном компанијом водовода Приштина. Ако је потребно ми ћемо сваки дан да састанчимо са њима да их једноставно натерамо да тог проблема више не буде, знам за забринутост мештана јер без воде нема ни живота. Оно што треба сви мештани да знају јесте да је Општина ту да увек помогне свом становништву“ рекао је Поповић.

Директор јавне службе и ванредне ситуације Владица Трајковић, поручује да мештани Бадовца и Сушице тренутно имају воду.

„ Разумем мештане Бадовца и Сушице, такође разумем и мештане Лапљег Села у зградама и мештане Падалишта и дела насеља према Ајвалији то су све више тачке које су и у ранијим периодима када је већа потрошња остајали без воде по неколико сати у току дана. То се десило и у претходном периоду јер је температура достизала и до 40 степени, поред потрошње због високих температура имали смо и случајева ненаменског коришћења воде где се заливају баште, перу се тротоари и возила и наравно да у таквим ситуацијама долази до тога да насеља на вишим тачкама остају без воде. Ја сам свакодневно био у контакту са менаџерима и техничким особљем Регионалне компаније  водовода како би се проблеми решили, у ово је био укључен и председник Поповић како би се ти проблеми решили у што скоријем времену. Преко 450 домаћинства је остајало без воде јер су вршене рестрикције од 8 до 16 часова да би мештани Бадовца и Сушице имали нормално водоснабдевање. Они су имали воду по неколико сати али приликом отварања вентила за Лапље Село и Преоце долази до пада нивоа воде тако да мештани Сушице и Бадовца остају без воде“, ракао је Трајковић.

Директор јавних служби општине Грачаница Владица Трајковић

Додао је да се после кише водоснабдевање нормализовало.

„Претходних дана сам обилазио мешате, радимо на томе да се у свим местима врши рестрикција како би мештани Сушице и Бадовца имали што више воде у току дана“, појаснио је директор јавних служби општине Грачаница.

Грађани су за сутра пре подне најавили протесте испред зграде Општнине Грачаница.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button