У Београду промовисана књига супруге Аљбина Куртија

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, у Београду је промовисана књига „Идеја слободе и самоопредељењa“ Рите Аугестад Кнудсен, Куртијеве супруге.

Тим поводом Хелсиншки одбор за људска права који је превео књигу на српски језик организовао је и разговор на тему самоопредељења.

Ауторка која се путем зума укључила на конференцију, захвалила је организатору на преводу и организовању разговора на тему права на самоопредељење.

У разговору су поред Соње Бисерко учествовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић, професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић.

Онлајн су се укључили директор Косовског института за истраживања и развој (КИПРЕД) др Лулзим Пеци, професор Факултета политичких наука у Сарајеву Нерзук Ћурак и професор Правног факултета у Подгорици Срђан Дармановић.

Ауторка је, између осталог, рекла како очекује да ће се концепт самоопредељења, чије се значење и концепт мењају, вратити у међународну политику.

Књига између осталог, како пише у уводу, говори о томе како су значајне изјаве у 20. и почетком 21 века на тему самоопредељења одражавале борбу која се водила око међународног значења слободе и биле њен део, пренео је Танјуг.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button