Свети Пантелејмон, исцелитељ и заштитник путника  

Српска православна црква данас слави Светог Пантелејмона, великомученика и исцелитеља. За њега се везује занимљива животна прича, а девети август прате и веровања на која би највећу пажњу требало да обрате они који крећу на пут.

Пантелејмон се родио у Никомидији, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимила, а након што је, како предање каже, једном слепом човеку вратио вид, његово знање и умеће, изазивало је завист бројних лекара.

Оптужили су га да је хришћанин, што је у то време била најопаснија оптужба због које је морао на суђене пред царом Максимилијаном. Пантелејмон је и пред овим владаром показао своје исцелитељске моћи.

Прича о чудима које изводи све више су се шириле, и привлачиле су све већи број људи хришћанству. Цар Максимилијан је одлучио да га затвори и изложи страшном мучењу.

Пантелејмону се у тамници Бог више пута приказао. Покушавали су да га више пута убију, али се мач сваки пут ломио. На крају је он сам својим џелатима дозволио да га убију.

Убијен је јула 304. године, под дрветом маслине.

Мошти овог свеца чувају се на Светој гори, верује се да имају исцелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона.

Један од најлепших манастира на Атосу посвећених је Пантелејмону, а међу ктиторима тог здања био је и цар Лазар.

Делови његових моштију налазе се и у Београду, у Руској цркви на Тамшмајдану, у цркви Свете Петке на Калемегдану и у храму Светог архангела Гаврила.

Обичаји и веровања

Ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Ко се спрема за пут, треба да крене баш данас. Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих возача и оних којима је друм други дом.

Прича каже да овај светац управља ветровима и да тако наставља своје путовање широм света.

Ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Повезани чланци

Back to top button