Svečana akademija opštine Gračanica: Bolji život građana prioritet lokalne vlasti

Svečanom akademijom, dodelom priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama i prigodnim kulturnim programom, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, obeležen  je Dan opštine Gračanica.

Prisutni su bili predstavnici SPC, mnogobrojni gosti i delegacije iz Novog Sada, Subotice, Beograda, mnogih institucija i političkih predstavnika, predvođenih predsednikom Srpske liste i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem, a ispred Kancelarije za KiM prisutan je bio pomoćnik direktora Ivan Vujić.

U ime SPC, Dan opštine Gračanica i praznik Mala Gospojina predstavnicima opštine i građanima čestitao je sekretar eparhije raško-prizrenske Saša Mitrović, koji je tom prilikom preneo blagoslov vladike Teodosija.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić, obraćajući se okupljenima, istakla je da je lokalno rukovodstvo u proteklih godinu dana, svesno svojih prioriteta i potencijala, a zahvaljujući dobrom planiranju, uspelo da građanima poboljša kvalitet života.

Foto: Opština Gračanica

„Danas imamo novi Srednjoškolski centar, imamo novu modernu školu u Suvom Dolu i modernizovana sportska igrališta i prilaze u najvećim matičnim školama, koje smo i opremili sportskom opremom. Stalna podrška zdravstvenom sistemu takođe nije izostala. Naš prioritet je da unapredimo uslove za rad naših zdravstvenih radnika i omogućimo pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite našim građanima. Unapređenje infrastrukture je takođe naš prioritet. Na teritoriji opštine Gračanica gotovo da ne postoji stambeno naselje gde i jedna ulica  nije asfaltirana, a nedavno usvojen trogodišnji stambeni plan je od vitalne važnosti za stambeno zbrinjavanje porodica, opredeljenih da ovde ostanu i opstanu“, istakala je, između ostalog, Šubarić.

Dodala je da se radilo i na ekonomskom jačanju žena, pomagalo poljoprivrednicima i dodala da je dobrobit građana najveći prioritet.

„Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, punog brojnih iskušenja svi zajedno, imati dovoljno snage, energije i entuzijazma, da našu Gračanicu učinimo onakvom kakvu je svi mi građani zaslužujemo. Pokazali smo da imamo dovoljno, volje, znanja i energije da planove pretočimo u dela. Uverena sam da ćemo na osnovu svega prethodnog i vodeći računa o značaju Gračanice, vizije pretvoriti u stvarnost. Sve što smo do sad uradili, nastavićemo istim, a i jačim tempom, da naša Gračanica bude ekonomski snažnija, politički jedinstvena, da svaka individua bude ostvarena. Da Gračanica bude mesto u koje se mnogo više dolazi nego odlazi. Jačanjem naše Gračanice, imaćemo i jaku Zajednicu srpskih opština“, rekla je predsednica Šubarić.

Prikazan je dokumentarni film „Novo lice Gračanice“ nakon čega je usledila dodela priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Foto: Opština Gračanica

„Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, punog brojnih iskušenja svi zajedno, imati dovoljno snage, energije i entuzijazma, da našu Gračanicu učinimo onakvom kakvu je svi mi građani zaslužujemo. Pokazali smo da imamo dovoljno, volje, znanja i energije da planove pretočimo u dela. Uverena sam da ćemo na osnovu svega prethodnog i vodeći računa o značaju Gračanice, vizije pretvoriti u stvarnost. Sve što smo do sad uradili, nastavićemo istim, a i jačim tempom, da naša Gračanica bude ekonomski snažnija, politički jedinstvena, da svaka individua bude ostvarena. Da Gračanica bude mesto u koje se mnogo više dolazi nego odlazi. Jačanjem naše Gračanice, imaćemo i jaku Zajednicu srpskih opština“, kazala je predsednica Šubarić.

Za izuzetan doprinos kulturi priznanje su dobili Škola baleta iz Gračanice, a za doprinos razvoju zdravstva ginekolog bolnice u Gračanici Milan Đorđević, za doprinos razvoju privrede priznanje je dodeljeno preduzetniku Hranislavu Pereniću iz Dobrotina, dok je za dugogodišnju institucionalnu podršku kroz razne projekte priznanje uručeno ministru za zajednice i povratak Goranu Rakiću, kao i potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koju je primio predstavnik liste Igor Simić.

U kulturnom delu akademije nastupili su učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, mlada solistkinja Helena Popović i ansambl „Venac“.

(Opština Gračanica)

Povezani članci

Back to top button