Штрпце: Грађане који су протестовали против бесправне градње у Севцу Тужилац позива да дају изјаве

Један број грађана Штрца који су 21. маја ове године протествовали због подизања бесправног објекта од стране Албанца Б.М. у селу Севце, по налогу Тужиоца данас су позвани су да дају изјаву у тамошњој полицијској станици јер је против њих покренута истрага.

Како се наводи у саопштењу, Општина Штрпце и њен председник Далибор Јевтић оцењују да је у питању још један вид притиска на грађане и локалну самоупрвау који су усмерени ка дестабилизацији прилика у овој већински српској средини.

Локална самоуправа саопштава да је власник парцеле Б.М. која се налази на улазу у Севцу, поднео захтев за добијање грађевинске сагласности и дозволе за иградњу објекта. Одељење за урбанизам, је након прегледане документације, у складу са законским овлашћењима, захтев одбило, о чему је подносиоц истог обавештен.  

Наглашава се да је Б.М. почетком марта ове године, без ичије сагласности започео грађевонске радове на трасирању пута и постављању цеви великог обима у реци Лепенац. 

„Радници општинњкот Одељења инспекције, по налогу председника општине, изашли су на терен, парцелу обележили траком, сачинило записник исти предали власнику о чему су обавестили полицију“, наводи се у саопштењу и додаје да су, паралерно са забраном, грађани у знак протеста почели да се  окупљају близу локације и тада је одлучено да се покрене петиција са захтевом за заустављање илегална градња на том месту“.

Општина Штрпце саопштава је након свих ових догађаја Б.М. уклонио траку коју је поставила инспекција чиме је починио кривично дело због чега је против њега поднета кривичну пријаву.

Наглашава се да је петиција грађана потписана од стране 99% мештана Севца али и самог председника општине, одборника и чланова руководства локалне самоуправе те да је прослеђена Скупштини општине Штрпце где је на редовној седници једногласно подржана од стране свих одборника, како српских тако и албанских.

„Дана 21. маја 2022. године власник парцеле наставља са грађевинским радовима због чега је дошло до новог спонтаног окупљања грађана Севца о чему је обавештен и председника општине Штрпце који се придружио протесту. Председник општине Штрпце Далибор Јевтић је преко присутних полицијских службеника захтевао да разговара са Б.М. који је одбио разговар. Истовремено мештани Севца су захтевали уклањање цеви које угрожавају могућност наводњавања њихових имања. Будући да се власник оглушио и о ове захтеве мештани су одлучили да сами уклоне цеви након чега су се разишли“.

Председник општине као и читаво руковдство ове локалне самоуправе стоје уз суграђане и позивају надлежне инситуције да их заштите у овој правној борби јер су, како се наглашава, право о правда на страни грађана.

„Посебно желимо да укажемо на то, подсећа се у саопштењу, да се већ дуже време против Општине Штрпце води хајка по питању безправне градње на Брезовици. Сходно томе постављамо питање: Ко се овде заправо бори против нелегалне градње? Остављамо надлежним институцијама да својим даљим деловањем дају одговор на ово и друга питања“, наводи се у саопштењу Општине Штрпце.  

Повезани чланци

Back to top button