Столтенберг остаје у контакту са Вучићем и Куртијем

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак разговарали су о дијалогу Београда и Приштине и другим питањима у региону Западног Балкана.

Столтенберг ће, како је саопштио НАТО, остати у блиском контакту са председником Србије Александром Вучићем и Аљбином Куртијем у вези са потребом деескалације, показивања уздржаности и повратка дијалогу.

НАТО поздравља недавно постигнут споразум о деескалацији и напредак на северу постигнут уз посредство ЕУ, рекао је Столтенберг. Он је навео да мисија Кфора има кључну улогу у обезбеђивању ефикасне имплементације договореног, као и да НАТО остаје чврсто посвећен стабилности региона Западног Балкана.

„НАТО снажно подржава дијалог под покровитељством ЕУ и друге напоре са циљем да се нормализују односи Београда и Приштине као јединог пута да се постигне трајан политички споразум и стабилност у региону“, наводи се у саопштењу.

Столтенберг је поздравио и сарадњу ЕУ и НАТО као одлучан пример стратешке сарадње између две организације, пренео је Танјуг.

(извор: Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button