Старо Грацко: Породице 22 године чекају на правду

Молитвено, полагањем венаца и паљењем свећа данас је у Старом Грацком одана пошта свирепо убијеним жетеоцима, као и жртвама НАТО бомбардовања из овог места надомак Липљана.   

Крај спомен плоче, на којој су уклесана имена 14 убијених жетелаца али и пет жртава пострадалих од НАТО бомби, окупили су се мештани Старог Грацка, представници цркве и државе.

Помен жртвама, које су припадници ОВК из заседе побили у пољу на жетви, служио је владика рашко – призренски Теодосије.

 

Фото: Ризница

„Сабрали смо се на овом месту у селу које сведочи наше страдање али и наш опстанак и истрајност на наше светом Косову и Метохији…Ми смо обавезни да поштујући жртве невино страдалих будемо достојни и чинимо подвиг истрајавајући на Косову и Метохији у времену када није лако бити хришћанин, а Србин нарочито“, рекао је владика Теодосије.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, у име Владе Републике Србије, положио је венац крај спомен плоче страдалих Срба из Старог Грацка, а венце у цвеће су положили и  представници Српске листе на челу са председником Гораном Ракићем, представници Косовског управног Округа и Скупштине Града Приштина, Општине Грачаница, Општине Липљан и Уније студената из Београда.

Фото: Ризница

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић још једном је подсетио да злочин не застарева те да ће држава Србија инсистирати на томе да одговорни за свирепо убиство буду приведени правди.

„Ево већ 22 године зјапи отворена рана на срцу породица српског народа и државе Србије због страшног злочина и масакра који се десио овде у Старом Грацком. С обзиром да ратни злочини не застаревају докле дишемо, а то значи да ће држава Србија док је света и века инсистирати и тражити да се лицу правде приведу и налогодавци и извршиоци овог масакра“, рекао је Петковић.

Додао је да је ЕУЛЕКС срамно обуставио истрагу под изговором да нема доказа и подсетио да је председник Вучић недавно у Бриселу покренуо питање свих злочина али и несталих како би се коначно утврдила истина о страдању српског али и неалбанског народа на простору Косова и Метохије.

„Парадокс је да они који су убијали и чинили злочине и овде у Старом Грацком али и на другим местима, убијајући Србе, сада доносе различите резолуције где желе да представе да је Српски народ геноцидан народ. А ми и 22 године чекамо да се пронађу они који су починили овај злочин“, нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је подсетио да ће Србија, као што је то увек и чинила, наставити да помаже и овом страдалном селу и осталим Србима који су остали да живе на простору Косова и Метохије.

„Ми ћемо бити уз вас и помоћи ћемо да опстанете, останете и имате живот достојан човека у 21. веку“, рекао је Петковић.

Мештани Старог Грацка и породице жртава сматрају да доказа о убијеним жетеоцима има довољно за покретање поступка и из тог разлога осуђују међународну заједницу за ћутање, пристрасност и једностраност.

„Годинама мештани Старог Грацка са породицама жртава ишчекују правду, али правде нема. Хладнокрвно и без трунке осећаја и одговорности ЕУЛЕКС и косовски органи истраге донели су одлуку да се истрага обустави због недостатка доказа… Молимо представнике наше државе Србије да појачају притисак на међународну заједницу како би се коначно, починиоци злочина извели пред лице правде“, наводи се, између осталог, у саопштењу мештана Старог Грацка које је прочитано после парастоса.

 Масакр у Старом Грацком догодио се 23. јула 1999. када су у атару села Бујанце код Липљана, припадници ОВК, из заседе убили 14 Срба из Старог Грацка, који су жњели пшеницу на својим њивама. Ово је највећи злочин над Србима на Косову и Метохији, који се десио након рата и доласка међународних мировних снага у јуну 1999. Починиоци овог злочина нису пронађени.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button