Stano o non pejperu: Nikada ranije nismo videli takav papir

Iz Brisela su negirali autentičnost takozvanog „non-pejpera“ objavljenog na jednom portalu na albanskom jeziku pre nekoliko dana, a koji se tiče navodnog sadržaja i dinamike budućeg dijaloga Beograda i Prištine.

Portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije Peter Stano za portal Prištininsajt naveo je da „obično ne komentarišu medije koji objavljuju navodne dokumente EU, niti komentarišemo autentičnost, niti suštinu“.

„Ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno tvrdeći da je [novi] okvir za dijalog, potpuno je pogrešno. Nikada ranije nismo videli takav papir i on ne dolazi od tima EU koji se bavi dijalogom“, naveo je Stano.

Takozvani „non-pejper“ objavljen je prošle subote, a navodno izražava stavove i umešanost francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca u proces dijaloga.

U takozvanom „non-pejperu“ iznosi se desetogodišnja vizija budućnosti odnosa Beograda i Prištine, te navodi da je „novi okvir“ predstavljen i dvema stranama.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao „non-paper“ kao dokument bez autorstva i odbio da ga dalje komentariše.

„Nije ni korisno, ni ispravno komentarisati dokumente bez autora“, naveo je Kurti.

Naglasio je da su samo dokumenti napisani u Briselu zvanični i da se mogu komentarisati.

U objavljenom dokumentu navodi se predlog kojim bi Beograd prihvatio realnost na KiM, ali je ne bi priznao kao državu, što bi otvorilo put za pet zemalja EU koje trenutno ne priznaju Kosovo da to učine.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button