Spasovdan u Prizrenu

Dvadesetak vernika, među kojima i nekolicina Prizrenaca, prisustvovala su svetoj liturgiji koja je povodom Vaznesenja Gospodnjeg održana u crkvi Hrista Spasa u Prizrenu.

Penjući se strmim sokacima Potkaljaje do drevne crkve, sa čijeg platoa puca najlepši pogled na carski grad, vernici su tiho, jedan za drugim pristizali na molitvu.    

Liturgijom je načalstvovao paroh prizrenski, jerej Jovan Radić, uz sasluženje igumana Sv. Arhangela arhimandrita Mihajla i prorektora Prizrenske Bogoslovije jeromonaha Isidora.

Grupice vernika iz Štrpca, Novaka, Orahovca i Gušterice sa centralnog Kosova orgaizovano su došli na bogosluženje.

Aleksandra Novakov, rođena Prizrenka, u nemogućnosti da, kako je planirala, dođe u rodni grad, slavski kolač je prinela u manastiru Jazak na Fruškoj Gori, gde se nalaze mošti cara Uroša, sina Cara Dušana.

Okupljenima u crkvi Svetog Spasa otac Jovan je čestitao slavu ali i svima koji su želeli da dođu a nisu mogli zbog zatvorenih prelaza.

U atrijumu crkve priređeno je posluženje, a baka Svetlana je po tradiciji donela sutlijaš. Za zdravlje svoje porodice ovu staru poslasticu prinela je i Jasmina Savić.

Podno zidina kaljaje danas se zaorila i pesma, a uz pesmu se zaigralo i kolo. Kako bi Prizrenci rekli zaigralo se za zdravlje i za običaj. Druženje je nastavljeno uz slavski ručak u Prizrenskoj bogosloviji Kirilo i Metodije.

Piše: Olivera Radić

Povezani članci

Back to top button