Шпанија неће признати Косово чак и када би се отворила канцеларија у Приштини

Амбасадор Шпаније у Београду Раул Бартоломе Молина изјавио је да та земља не признаје независно Косово и да се то неће променити чак и када би отворили канцеларију у Приштини.

Амбасадор је у интервјуу за „Курир“ рекао да је став његове земље о признању Косова чврст, широко подржан и непроменљив, као и да се Шпанија увек залагала за поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је увек позивала да се испуне обавезе из Бриселског споразума. 

Ради се о ставу који је усаглашен са свим политичким актерима и који се темељи на апсолутном поштовању међународног права од стране Шпаније. Једнострана независност, коју је та територија прогласила 2008, представљала је кршење једног од основних начела територијалног интегритета“, рекао је Бартоломе Молина.

Упитан да ли је ЕУ довољно јак посредник у дијалогу Београда и Приштине, шпански амбасадор каже да јесте и да треба да буде.

„Стабилност Балкана је стабилност ЕУ. У оквиру ЕУ поред тога постоје различити сензибилитети, тако да посредовање ЕУ гарантује више него других могућих актера – неутралност и равнотежу у преговорима. Такође, не треба заборавити да је Србија земља кандидат, а да територија Косово учествује у процесу придруживања и стабилизације“, рекао је Бартоломе Молина.

(извор: Курир)

Повезани чланци

Back to top button