СНФ: Струја и „Олуја 2“

Одавно је прошло 72 сата колико је договорено на састанку председника Србије и „политичких представника“ Срба за објашњење српској јавности, нарочито на северу Косова, шта их чека након предаје енергетског система Србије на територији КиМ, систему Албаније и Косова*.

Док учесници тог састанка ћуте и након 72 сата, Српски национални форум је принуђен да се обрати јавности, која је потпуно збуњена и забринута.  Нарочито је забринутост усмерена на период за који ће косовски оператер за пренос и трговину електричном енергијом (КОСТТ).

Након консултација са правним тимом, СНФ саопштава да КОСТТ може да наплати испоручену електричну енергију само од 14.12.2020, односно од датума од кога је испоручује. Наплата енергије пре 14.12. 2020, је у ингеренцији предузећа Електрокосмет, које је и фактурисало утрошену енергију до сада.

КОСТТ може да наплати утрошену електричну енергију ретроактивно, САМО ако Електрокосмет препусти потраживања КОССТ-у. Уколико то Електрокосмет уради, Срби са севера Косова ће се наћи у врло деликатном положају, при чему ће се услови живота и опстанка озбиљно погоршати.

Ово погоршање може довести до озбиљног исељавања Срба са севера Косова.

СНФ апелује на власти Србије и Електрокосмет д.о.о. да овај апект озбиљно узму у разматрање, како српски народ не би био изложен дуго најављиваној „Олуји 2“.

Повезани чланци

Back to top button