СНФ: Позивамо одборнике и градоначелницу Грачанице да стонирају штетну одлуку о размени парцела

Српски национални форум изражава најенергичније противљење одлуци Скупштине општине Грачаница да размени део катастарске парцеле од 17 хектара на ободу Грачанице за 18 ари земљишта у категорији путне инфраструктуре, на ком постоји важан стратешки локални пут у оквиру стамбене зоне.

У саопштењу медијима наводи се да се очигледно ради о калкулацијама које указују на криминалне послове, који најдиректније угрожавају националне интересе Срба у општини Грачаница.

„СНФ је последњих година указивао на процесе албанизације српских општина на Косову и Метохији, посебно на албанизацију општине Грачаница, у којој је,  због личних и групних интереса чине српске политичке структуре (Српска листа) којима је власт поверена да чувају и учвршћују српски национално биће, а не да раде на његовом разбијању. Нажалост, то показује овај случај који је са правом узнемирио грађане општине Грачаница.

Сагледавајући конкретан случај, и слепац види да се ради о малверзацијама и незаконитим радњама како би се на криминалан начин уступило 17 ха општинског земљишта. Образложење које су руководиоци општине Грачанице дали јавности је неаргументовано и у функцији је замагљивања истине, и то:

  1. „Важан стратешки локални пут у оквиру стамбене зоне“, који је наводно разлог размене земљишта је настао комерцијалним пословима лица са којима се предлаже размена. У таквим случајевима продавац плацева је у њихову цену урачунао и пут у том насељу и на тај начин намирио своје трошкове. Иначе, како је могуће да неко купи плац, направи кућу, без пута?! На територији суседне општине Приштина, у којој је на сличан начин изграђено више насеља, није било случајева да општина намирује власника катастарске парцеле због проглашења пута од јавног интереса.
  2. Такође позивање руководства општине Грачаница на процену своје стручне службе „да то неће бити више од 1/6 поменуте парцеле – камењара, и да  ће до размене доћи „тек када надлежне институције – Министарство локалне самоуправе, Министарство пољопривреде, а након свих Министарство финансија изврше процену вредности оба земљишта…“, је калкулантска и опасна јер оставља могућност за разноразне малверзације и да на крају  процене неће бити довољно ни 17 ха да се покрију „обавезе“!
  3. Ипак, најсрамније је „оправдање“ општинског руководства да је „поменуто земљиште које се налази удаљено до Грачаничког језера и категорише се као земљиште треће категорије – у реалности представља камењар без струје, воде или било какве пратеће инфраструктуре и на њему није могућа никаква градња насеља или других објеката којима би се мењала етничка структура Грачанице или околних насеља“!? И ова констатација говори да се ради о неспособном, некомпетнетном или у криминал огрезлом руководству. Свако имало паметан би, уз продуктивни развојни план и мала улагања, ово земљиште (на обали језера) учинило атрактивним за улагања и на тај начин подигло његову вредност (што је и намера оних који стоје иза ове ујдурме)!
  4. Тврдња твораца овог криминалног плана да „општина добија 18 ари употребљивог и стратешки важног инфраструктурног земљишта које се користи за пут, за део неупотребљивог земљишта – камењара од око 3 хектара на ком није могућа никаква градња“, у најмању руку, потцењује и вређа здрав разум овог народа.

Ко у овом „послу“ добија? Добијају они који су осмислили овај „паклени план“, а који немају, ама баш, никакве везе са овим изманипулисаним народом?! Добија власник катастарске парцеле, јер поново наплаћује пут, који је већ једном наплатио кроз продају плацева (сада са 17 ха атрактивног земљишта на обали језера), уз, за коју годину промене и урбанистичког и развојног плана општине Грачаница! Добијају и неке ситне шићарџије, који су већ учествовали у многим коруптивним пословима албанизације општине Грачаница!!!

Ко губи? Губе грађани општине Грачаница најдиректнијим угрожавањем јавног и националног интереса. Чини се да овде губи и градоначелница општине Грачаница!? С обзиром на њену и репутацију њене породице, није вероватно да у овом коруптивном послу  она свесно учествује?! Они који су је довели сада покушавају да на криминалан начин уновче своје „услуге“.

СНФ позива одборнике општине Грачаница и градоначелницу, да сторнирају ову врло штетну одлуку.

„Ако постоје обавезе општине (у шта не верујемо), нека прогласи јавни инетерес и нека то питање реши Законом о експрприацији. Новац (за плаћање 18 ари) ће општина стећи, али земљиште које намерила да да замени будзашто, никада неће повратити“, наглашава се у саопштењу.

„СНФ је пре четири године упозорио предесдника Републике чиме се баве његови пулени на терену, и од тада чак ни он не може да се сматра необавештеним, па ни поводом ове срамне продаје националног интереса“, закључује се у саопштењу СНФ-а.

Повезани чланци

Back to top button