Скупштина Косова забранила референдум

Скупштина Косова усвојила је резолуцију против организовања српског референдума на Косову. За је гласало 76, није било гласова против нити уздржаних. Посланици Српске листе напустили су седницу пре гласања, након обраћања премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Курти је на данашњој ванредној седници рекао да је једна од тачака да грађанима са двојним држављанством омогућено да гласају путем поште, или преко Канцеларије за везу Србије у Приштини.

Ова резолуција садржи укупно осам тачака.

„Скупштина Косова, као представник грађана , изразила је заједнички став да се организовањем референдума Републике Србије на Косову крши Устав и суверенитет Републике Косово и да је у супротности са Уставом, косовским законима и нормама и међународном праксом“.

„Скупштина Косова затражила је од Владе и релевантних институција Републике Косово да предузму све радње из своје надлежности да спрече нарушавање суверенитета и уставног поретка Републике Косово одржавањем референдума стране државе на територији Републике Косово. Скупштина истиче посвећеност Републике Косово да гарантује и штити сва права грађана Републике Косово у складу са Уставом и законима Републике Косово“.

„У том духу, Скупштина је потврдила право грађана са двојним држављанством да остварују своје право гласа у складу са уставним стандардима и међународном праксом. У овом случају, свима који имају и држављанство Србије и Косова, гарантовано је право гласа путем поште или Канцеларије за везу Србије у Приштини“, навео је Курти.

Шеф посланичке групе Српске листе Игор Симић је рекао да је забрана одржавања референдума одлука против интереса и права српског народа.

Овим својим деловањем и свим акцијама које сте предузели, угрожавате наш народ, али истовремено показујете да вам је више стало да Србима отежате живот на овим просторима него да се борите за грађане и њихову будућност“, рекао је Симић.

На почетку излагања, Симић је рекао да „тема која је покренута унапред има свој епилог јер је очигледно одлука већ донета“.

„Ова седница је само фарса јер парламент треба да симболизује демократију, а по среди је парадокс, пошто ће се очигледно донети акт којом се ускраћују основна људска и демократска права српског народа“, навео је Симић.

Додао је да „забраном да се Срби изјашњавају на референдуму у недељу, ова Влада наставља серију антисрпских потеза“.

После његовог излагања, посланици Српске листе напустили су седницу Скупштине.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button