Скупштина Косова усвојила Резолуцију о Сребреници

Скупштина Косова је једногласно усвојила Резолуцију о Сребреници. Посланици Српске листе су у знак негодовања напустили седницу, а за документ о наводном ратном злочину гласало је 89 посланика, ниједан није био против нити уздржан.   

Приштинску медији преносе да су Резолуцију подржале све посланичке групе, са изузетком Српске листе, која је напустила салу у време када је почела расправа.

Посланик Бахри Шабани из коалиције Вакат прочитао је нацрт резолуције.

„Сврха ове резолуције је да се не заборавити и не пориче геноцид у Сребреници и да жртве геноцида добију правду коју заслужују како би се регион могао вратити у светлију будућност у подстицању помирења народа на западном Балкану “. Поштовани посланици, усвајање ове резолуције имаће вишеструко значење за нас овде, помоћи ће смиривању осећања и надамо се да ћемо подићи свест оних који негирају геноцид и приведу правди починиоце овог стравичног злочина који се догоди у срцу Европе .Помоћи ће да се, поред жртава у БиХ, не забораве и жртве на Косову и да ова резолуција и дан сећања на геноцид у Сребреници буду лекција за будуће генерације да буде средство помирења међу народима“. рекао је Шабани.

Заменица председника скупштине Саранда Богујевци, рекла је да снажно подржавају  резолуцију, јер како је устврдила патње босанског народа најбоље може да разуме албански народ.

Посланици Српске Листе у Скупштини Косова напустили су скупштинску салу  када је почела расправа о нацрту резолуције о Сребреници. Десет српских посланика изашло је ван када је посланик из бошњачке заједнице Бахри Шабани представљао нацрт резолуције.

Повезани чланци

Back to top button