Selaković upoznao ambasadore KVINTE sa serijom etničkih incidenata protiv Srba na KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je ambasadore SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške pri NATO u Briselu.

Selaković ih je upoznao s političkom i bezbednosnom situacijom u regionu, položajem srpskog naroda na KiM i serijom međuetničkih incidenata protiv Srba.

Nikola Selaković je istakao da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, želi da nastavi da unapređuje partnersku saradnju sa NATO, budući da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Selaković sagovornike upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom u regionu, istakavši da Srbija ostaje čvrst i pouzdan stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Srbija, kako je dodao, svoju čvrstu opredeljenost za stabilnost u regionu i mirno rešavanje svih otvorenih pitanja potvrđuje, između ostalog, i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, preko koje ekonomskom saradnjom zemalja u regionu prevazilazi političke nesuglasice. 

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na situaciju na Kosovu i Metohiji, ponovivši opredeljenost Beograda za dijalog pod okriljem EU i postizanje kompromisnih i održivih rešenja. 

Selaković je upozorio na obrazac delovanja Prištine, koja povlači jednostrane poteze na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čime destabilizuje situaciju na terenu, istovremeno odbijajući da sprovede obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom.

Ministar je upoznao ambasadore i sa položajem srpskog naroda na KiM i serijom međuetničkih incidenata protiv Srba, istakavši sinoćni napad Albanaca i ranjavanje dvojice Srba u Babinom Mostu. 

Naglasivši značaj angažovanja KFOR-a, u okviru mandata koji mu je poveren Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, Selaković je upozorio da bi svaka naredna provokacija Prištine mogla da izazove nesagledive posledice. 

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o geopolitičkim posledicama rata u Ukrajini. 

Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške u Srbiji kao i specijalni izalanik Norveške za Zapadni Balkan. 

(RTS)

Povezani članci

Back to top button