Селаковић упознао амбасадоре КВИНТЕ са серијом етничких инцидената против Срба на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је амбасадоре САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке при НАТО у Бриселу.

Селаковић их је упознао с политичком и безбедносном ситуацијом у региону, положајем српског народа на КиМ и серијом међуетничких инцидената против Срба.

Никола Селаковић је истакао да Србија, као војно неутрална земља, жели да настави да унапређује партнерску сарадњу са НАТО, будући да је очување мира и стабилности у региону од заједничког интереса, саопштило је Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је Селаковић саговорнике упознао са политичком и безбедносном ситуацијом у региону, истакавши да Србија остаје чврст и поуздан стуб мира и стабилности на Западном Балкану. 

Србија, како је додао, своју чврсту опредељеност за стабилност у региону и мирно решавање свих отворених питања потврђује, између осталог, и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, преко које економском сарадњом земаља у региону превазилази политичке несугласице. 

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на ситуацију на Косову и Метохији, поновивши опредељеност Београда за дијалог под окриљем ЕУ и постизање компромисних и одрживих решења. 

Селаковић је упозорио на образац деловања Приштине, која повлачи једностране потезе на штету српског народа на Косову и Метохији, чиме дестабилизује ситуацију на терену, истовремено одбијајући да спроведе обавезе које је преузела Бриселским споразумом.

Министар је упознао амбасадоре и са положајем српског народа на КиМ и серијом међуетничких инцидената против Срба, истакавши синоћни напад Албанаца и рањавање двојице Срба у Бабином Мосту. 

Нагласивши значај ангажовања КФОР-а, у оквиру мандата који му је поверен Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, Селаковић је упозорио да би свака наредна провокација Приштине могла да изазове несагледиве последице. 

Саговорници су разговарали и о актуелној ситуацији на Западном Балкану, као и о геополитичким последицама рата у Украјини. 

Састанку су присуствовали и амбасадори САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке у Србији као и специјални изаланик Норвешке за Западни Балкан. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button