Састанак Одбора за координацију и процену ситуaције поводом новог соја коронавируса

У току наредне недеље биће размотрене анти ковид мере које су тренутно на снази као и могућност увођења нових, закључено је на састанку Одбора за координацију и процену ситуације у вези пандемије коронавируса.

Састанак је инициран од стане заменице косовског министра здравља Геџе Буњаку, саопштено је из Министарства здравља. Разговарало се о идентификацији нове варијанте корона вируса Омикрон (Б.1.1.529) који се прво појавио у Африци, а потом и у неким земљама ван овог континента.

Констатовано да се ситуација са пандемијом у земљама у региону, Европи, а и шире последњих недеља погоршала и упркос чињеници да је на Косову последњих недеља број заражених у опадању.
У саопштењу министарства се наводи да је ситуација нестабилна, имајући у виду чињеницу да су у оптицају две варијанте вируса (Делта варијанта која је и даље доминантна али и Делта Плус варијанта).

“На основу првих информације сазнајемо да другу варијанту САРС-а – ЦОВ- 2, Омикрон, карактерише много мутација, брзо ширење и мало информација о његовој отпорности на вакцину. У ту сврху од грађана је затражено да спроведу мере које су на снази, да се вакцинишу, док је од надлежних институција, попут Косовске полиције и надлежних инспектората, затражено да пажљиво прате и предузму све неопходне радње за спровођење мера и одлука које су на снази у складу са Законом о спречавању и сузбијању пандемије. У циљу заштите јавног здравља становништва, током наредне седмице биће размотрене мере које су на снази и предузеће се друге мере, у складу са потребама и дешавањима у вези са пандемијом Ковид 19“, наводи се у саопштењу.
Одбор посебно позива грађане старије од 12 година да се без одлагања вакцинишу против Ковида 19.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button