Салијевић: Образовање више није главни проблем Рома већ економски и инфраструктурни проблеми

Уколико се направи анализа у односу на претходне године, постоји помак на боље и нада у боји живот Рома на Косову, међутим, борба још увек предстоји, каже новоименовани заменик министра за Заједнице и повратак и представник Ромске иницијтиве Газменд Салијевић.

У првом интервјуу по ступању на дужност, Салијевић поводом Светског дана Рома, каже да припадници његове заједнице широм Европе, Балкана и на Косову настављају да се боре за циљеве који су успостављени још пре пола века на свеопштем конгресу који је одржан 1971. године недалеко од Лондона, односно за бољи положај Рома свуда у свету.

Наглашава да се живот Рома на Косову побољшао у сегменту образовања али да се на побољшању квалитета живота представника његове заједнице још увек мора напорно радити.

„Унутар ромске заједнице постоји тај помак да имамо већи број студената што на држаним што на приватним универзитетима што је један позитиван помак. Ми и даље имамо проблем то да деца због социјално економских проблема рано остављају школу, да не завршавају средње образовање или основно образовање. То је и даље горући проблем али опет када направимо неку меру и ставимо то на неку вагу можемо слободно да кажемо да је то позитиван помак у сфери образовања“, тврди Салијевић.

Оно што се свих ових година није променила јесу инфраструктурни проблеми у ромским насељима која су претежно неурбана јер у њима недостаје вода, канализација и остала пратеће инфраструктура, каже заменик министра за заједнице и повратак.

Фото: Ризница

Залагаћу се за бољи живот свих заједница

Салијевић додаје да је неминовно да Роми постану учесници у политичком животу на Косову.

„Поред тога што се борите за бољи живот вас и ваших сународника у датом моменту схватате да политички живот или тамо где се креирају политике да је важно учествовати у доношењу одлука. И тако Роми из дана у дан и на Косову и региону и у Европи покушавају да преко разних политичких програма и пројеката укључе и боре се за бољи стандард“.

Данас имате чак и у Европском парламенту представника Ро
Салијевић обећава да ће радити и залагати се за бољи живот свих грађана без обзира на то којој заједници припадају.

„Оно што је дужност свих нас је да ћемо радити и за залгати се за боље услове за све људе, а поготову мени, који долази из ромске заједнице. Имам моралну обавезу да се мало више потрудим и будем мало гласнији тамо где треба да будем гласнији да укажем на проблематику и проблеме Рома како би генерације које долазе живеле у бољим условима од оних у којима живимо ми данас“, рекао је.

Нада се и верује у партнерску сарадњу са централним институцијама.

„Ми који смо легално изабрани представници своје заједнице желели бисмо да укажемо на неке недостатке које смо имали у прошлости те да ћемо заједничким снагама покушати да решимо проблеме, не ад хок већ стручно“, рекао је новоименовани заменик министра за заједнице и повратак.

Порука коју је поводом међународног празника Рома Салијевић упутио представницима своје заједнице јесте да у данима пандемије ковида 19 сачувају своје и здравље својих породица.

И. Миљковић

(извор: косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button