САД шаљу 2,5 милиона долара Косову за борбу против коронавируса

САД су преко Агенције Сједињених Држава за међународни развој (УСАИД) најавиле помоћ од 2,5 милиона долара хитне помоћи Косову за борбу против Цовида-19.

Како је саопштио УСАИД помоћ је намењена свеобухватној подршци вакцинацији против Ковида-19, промоцији слободног приступа сигурним вакцинама као и оснаживању укупног здравственог система.

„Ова помоћ је великодушна донација америчког народа народу Косова. Нису вакцине саме од себе те које ће зауставити вирус, већ се оне морају употребити вакцинацијом. Зато, ставите маску, заврните рукав и обезбедите заштиту себи и најмилијима. Сједињене Државе остају посвећене борби против овог подмуклог вируса заједно са нашим партнерима – а то значи и вама. Заједно се можемо борити против овог вируса и зауставити ширење Ковида-19,“ рекла је Зејна Салахи, директорка мисије УСАИД на Косову.

Од када је потврђен први случај заразе, УСАИД је сарађивао са здравственим радницима на првој линији одбране у циљу заустављања ширења инфекције, збрињавања погођених и обезбеђивања опреме потребне за борбу против коронавируса, наглашено је у саопштењу.

Подсећа се да је УСАИД прошле године поделио 249 хигијенских комплета домовима здравља; 7.750 хигијенских прибора за породице и 2.400 хигијенских комплета за мајке и бебе у свих 38 косовских општина. Почетком школске године такође су донирани хигијенски пакети за 660 основних и средњих школа.

САД су донирале 50 нових респиратора, као део пакета подршке који је укључивао и пратећу опрему за респираторе, инсталацију, гаранције, сервисне планове и онлајн семинаре. Сједињене Државе су испоручиле опрему за лабораторијско испитивање и термичке скенере за постављање на улазним терминалима прелаза Косова. Недавно је УСАИД најавио партнерски пројекат вредан 1 милион америчких долара са канцеларијом УНИЦЕФ-а на Косову у подршци напорима који се улажу у јавном информисању на Косову око превенције и вакцинације против КОВИД-19, а у име Владе САД је потпомогао испоруку 538.200 доза Фајзер вакцине.

На крају се подсећа да је Влада САД преко УСАИД-а, уложила више од 10 милиона америчких долара у здравствену помоћ Косову у протеклих 20 година.

“Ови напори се надограђују на вишедеценијски рад у спашавању живота и лидерство САД у решавању глобалних здравствених криза,” наглашава се у саопштењу УСАИД-а.

Повезани чланци

Back to top button