Русија: Власти у Приштини покушавају да истисну мисију УН са Косова

Ситуација око руског држављанина и службеника УН Андреја Антонова којег је такозвана Влада Косова протерала – још увек није решена, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на недељном брифингу.

„Овај екстремистички испад Приштине наставља провокативну политику Косова која има за циљ истискивање из покрајине мисије која објективно оцењује ситуацију на терену. Она ће нанети ударац, не само конкретном стручњаку из Русије већ и ауторитету међународне организације УН у целини“, саопштила је Захарова.

По њеним речима, ради се о томе да локалне структуре које немају међународни правни субјективитет намећу своје одлуке мисији УН на Косову што је у супротности са духом резолуције СБ УН 1244.

Приштина је 31. децембра прогласила запосленог у мисији УН из Русије за персону нон грата због активности које су наводно неспојиве са дипломатским статусом. Амбасада Русије у Србији назвала је ову одлуку провокацијом „предузетом да би се придобила наклоност западних ментора“.

Извор
СПУТЊИК

Повезани чланци

Back to top button