Руководство општине Грачаница захтева да Приштина објасни разлоге упада у зграду Општине

Руководство општине Грачаница предвођено председницом општине Грачаница проф. др Љиљаном Шубарић најоштрије осуђује брутални напад специјалне јединице РОСУ у зграду општине Грачаница под пуном ратном опремом и наоружани дугим цевима и фантомкама.

У саопштењу достављеном медијима истиче се да представници локалне власти од централних институција у Приштини захтевају повратну информацију о разлозима упада полиције у зграду општине док од представника међународне заједнице и страних амбасада траже да осуде овакав поступак.   

„Недопустиво је и крајње недемократски да без образложења и званичног налога суда специјалци Полиције упадају у зграду општине брутално демонстрирајући силу над радником обезбеђења који је притом претрпео тешку психичку трауму и медицински је збринут у Клиничком центру о чему сведочи и медицинска документација. Радници општине Грачаница али и целокупно становништво на територији општине Грачаница веома је узнемирила вест о овом најновијем терору косовских специјалаца посебно у време када се српски народ у Грачаници припрема за обележавање не само православне Нове године него и великог верског празника. Ово је показатељ колико је улична демонстрација силе присутна у тзв. демократским институцијама које би требало да се баве заштитом безбедности сваког грађанина, без обзира на веру и националност. Општина Грачаница наставља да ради несметано и овакви лицемерни и недемократски напади на институцију која је у служби свих грађана неће нас поколебати да наставимо путем одрживости, останка и опстанка нашег народа на овом простору“, наводи се у саопштењу.

Представници општине Грачаница позивају све релевантне међународне институције, амбасаде да осуде овај, како се наводи, најновији напад на демократију, а КФОР да појача присуство на терену како би становништво у општини Грачаница заштитио од могућих нових провокација полиције.

Наводи се да општина Грачаница још увек нема повратну информацију са централног нивоа о разлозима, како се наглашава, бруталне акције косовских специјалних јединица, те да ће током дана инсистирати на добијању истих.

„Позивамо грађанство да остане смирено и суздржано те да не наседа на евентуалне провокације и да сви у миру дочекамо православну Нову годину. Овакви притисци неће нас поколебати да сачувамо свој идентитет, веру и традицију“, закључује се на крају саопштења представника локалне самоуправе.

Повезани чланци

Back to top button