Росу се повукла са административних прелаза

Јединице косовске специјалне полиције Росу повукле су се са административних прелаза Јариње и Брњак сходно договору Београда и Приштине постигнутом у четвртак у Бриселу.

Специјална јединица Росу прво се повукла са Јариња, а потом и са административног прелаза Брњак код Зубиног Потока. На прелазима су остали припадници Кфора.

Како је известио Танјуг, повлачење је протекло без инцидената, а Срби окупљени на Јарињу су приштинске специјалце испратили звиждуцима и скандирањем „Србија, Србија“.

Припадници Росу су повлачење са Јариња започели око поднева, пошто су Срби уклонили барикаде на путу, али су застали јер им је засметало што је на једном камиону поред пута био истакнут транспарент са поруком „Добродошли у Заједницу српских општина“.

Транспарент је постављен како би се скренула пажња јавности да Приштина дуже од 100 месеци не спроводи споразум о формирању Заједнице српских општина.

Приштински специјалци су, чак покушали да дођу до власника камиона и нареде му да уклони транспарент и ситуација је у том тренутку била веома напета.

Ипак, када припадници Росу нису успели да остваре своју намеру, вратили су се педесетак метара назад и прекинули повлачење.

Нешто касније камион са транспарентом је одвезен према Лепосавићу, а тек нешто пре 15 сати, након учесталих телефонских разговора које су обавили, припадници Росу су у колони напустили административни прелаз Јариње.

Припадници Кфора стигли су на административне прелазе Јариње и Брњак око 9 сати и од тада су надгледали ситуацију. 

То подручје надлетали су њихови хеликоптери, али нису реаговали, иако је у једном тренутку изгледало да би ситуација могла да измакне контроли.

Војници Кфора наставиће наредне две недеље да патролирају у околини Јариња и Брњака у формацијама од по 20 војника, међу којима су најбројнији припадници пољског контингента.

(извор: Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button