Реакције из Београда поводом најављених мера из Приштине

Српска министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је после најава из Приштине да ће забранити увоз кондиторских производа из Србије истакла да је реч о политичкој, а не о економској или трговинској мери, односно одлуци.

„Поводом ове најаве из Приштине, Министарство трговине, туризма и телекомуникација ће се обратити институцијама у Бриселу, као и Секретаријату ЦЕФТА као и амбасадама Квинте. ЦЕФТА је највећи облик трговинске заједнице и најава оваквих одлука не доприноси ни развоју трговинских односа, а ни политичком дијалогу на Западном Балкану, за шта се Србија залаже“, рекла је Матићева, преноси Танјуг.

Додала је да се нада да најављена одлука ипак неће бити донета.

Уколико се најава из Приштине спроведе у дело, поменута трговинска баријера би била још један у низу примера кршења Споразума ЦЕФТА и обавеза преузетих у Бриселском дијалогу, саопштило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Приштина, најавом да ће увести нове мере против кондиторских производа из централне Србије, показала да је не занима нормализација односа.

Петковић је у објави на Твитеру указао на то да Приштина тим потезом крши споразум ЦЕФТА и поткопава Бриселски споразум.

„Након одбијања Приштине да учествује у конструктивном дијалогу у Бриселу, долази до нових једностраних потеза Аљбина Кртија, чији сарадници најављују нову блокаду за српске производе. Овим крше споразум ЦЕФТА, поткопавају Бриселски споразум и показују да их нормализација не занима“, написао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да, док се Београд залаже за иницијативу „Отворени Балкан“, Приштина поставља нове баријере и блокаде и да је то „њихово право лице“.

Министарка индустрије, предузетништва и трговине у влади привремених приштинских институција, Розета Хајдари, најавила је раније данас могућност увођења мера против кондиторских производа из централне Србије, због „заштите локалних произвођача од увоза“.

(извор: Спутњик, Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button