Рама не прихвата начин на који Косово води спољњу политику

Албански премијер Еди Рама изјавио је да је Косово ушло у опасан циклус мешајући спољну и унутрашњу политику и да постоји „концептуално неслагање“ са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем у вези са регионалном политиком и иницијативе „Отворени Балкан“ која је, како наводи, стратешки интерес албанске нације.

Рама је за ТВ Кљан рекао да не може да прихвати идеју да је Косово напустило сто, док је Србија присутна, преноси Газета експрес.

„Оно што је постигнуто нашом дипломатијом са Београдом јесте да је председник Србије прихватио слободно кретање људи као део онога што данас називамо Отворени Балкан. Берлински процес је управо то, али је много спорији и зависи од европске бирократије. Оно што не разумем је то што се некада водила туча да се седне за сто. Данас су Срби за столом, а Косовари беже, то је незамисливо“, рекао је Рама.

Како је навео, о „Отвореном Балкану“ се не преговара, већ се ради. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине Рама је рекао да је он веома тежак, али да атмосфера која га окружује не треба да буде „атмосфера барикада“.

(извор: Агенције)

Повезани чланци

Back to top button