Протести и ново скрнављење Храма Христа Спаса у Приштини

Активисти Социјалдемократске партије исписали су на вратима Храма Христа Спаса у Приштини графит „симбол шовинизма постаје светиња са благословом Аљбина Куртија”. Скрнављењем православног храма студенти и страначки припадници изразили су протест због јучерашњег одржавања богослужења у недовршеној цркви.

Педесетак студената и страначких активиста носили су пароле и фотографије бившег југословенског председника Слободана Милошевића и оснивача «Арканових тигрова» Жељка Ражнатовића за које су тврдили да су починиоци злочина. Исте су по окончању протеста оставили окачене на вратима Храма.

Фото: Ризница

Претходно је на истим вратима јутрос исписан графит „Исус мрзи Србе“, а потом су активисти Социјалдемократске партије исписали нови са текстом „симбол шовинизма постаје светиња благословом Аљбина Куртија“.

После јучерашњег богослужења у недовршеној православној цркви тензије не престају. Оштре критике чуле су се од појединих посланика и на данашњој седници Скупштине Косова.    

Посланица Алијансе за  будућност Косова Тиме Кадријај упутила је оштре критике на рачун Куртијеве владе јер, како је истакла, није адекватно реаговао због литургије у цркви која се, како није пропустила да каже, налази у оквиру студентског кампуса.

Фото: Ризница

Кадријај је на пленарној седници истакла да је православни Храм националистички и извор шовинизма.

„Јуче је у универзитетском кампусу одржана литургија, литургија у православној цркви, која је националистичка и извор илегално изграђеног шовинизма. Влада Косова није имала ниједну реакцију и није имала информације да је одржана литургија. Каква је ово влада која нема информације о томе шта се дешава на Косову“, упитала је посланица ААК.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button