Protest veterana OVK: Kurti i njegova vlada obezvređuju doprinos OVK

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protestovali su danas u Prištini nezadovoljni odnosom vlada Aljbina Kurtija prema ovoj vojnoj formaciji i njenim pripadnicima.

Kako je rečeno na protestima Vlada je na čelu sa Kurtijem i ministrima obezvredila doprinos i borbu OVK za nezavisno Kosovo.

„Kosovske institucije su izašle otvoreno van nacionalnih vrednosti. Pre nekog vremena postojala je tendencija optuživanja lidera OVK, od premijera Kurtija, ministarke spoljnjih poslova Grvale – Švarc i sada ministra unutrašnjih poslova Svećlje“, navedeno je u najavi protesta.

Vladi Aljbina Kurtija zameraju što je nedavno uhapšen veteran Faik Fazliju koji je kasnije oslobođen. Međutim, tim hapšenjem ocenjuju, centralne institucije su urušile nacionalne vrednosti i zasluge OVK.

Na protestu koji je održan u centru Prištine, kraj spomenika Skenderbegu, istaknute su fotografije vođa OVK i Hašima Tačija kao i poruka „Sloboda ima ime“.

Veterani OVK su podsetili da su borci ustali u najtežim vremenima , a da je UNMIK za sve optuživao samo Albance. Naveli su da su sada osnivaču u Hagu iza rešetaka gde im se sudi za rat koji su vodili.

Ponašanje kosovske vlade i ljudi koji su trenutno na vodećim položajima je, kako je su naglasili, nedopustivo.

Protest je obezbeđivala policija, a posle sat vremena okupljeni su se mirno razišli.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button