Протест на северу против забране српског референдума на Косову

Стотинак Срба са севера Косова окупило се данас пре подне у северној Митровици, након што је косовска скупштина усвојила Резолуцију о забрани одржавања референдума на територији Косовова и Метохије.

Међу демонстрантима су били и министар за повратак и заједнице и председник српске листе Горан Ракић, посланик Игор Симић и градоначелници општине са севара.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је Приштини и међународној заједници да ће одлука о забрани референдума произвести несагледиве последице, које ће на северу Косова довести до увођења реципроцитета према Приштини у свим областима у којима Приштина крши и негира људска права Србима.
„Очекујемо и верујемо да ће 3. априла бити одржани избори. Уколико избора не буде и међународна заједница не помогне у организовању изборног процеса, увешћемо реципроцитет Приштини“, рекао је он након састанка са градоначелницима са севера Косова.

Фото Косовапрес

Демонстранти су носили пароле са натписима „Срби са Косова јаки уз државу Србију“, „Гласајте за мир, а не за терор“, „И Срби имају људска права“.

Окупљени су извели и перформанс са гласачком кутијом у центру града где су неки од присутних гласали.

Лидер Грађанске иницијативе “Српски опстанак” и иницијатор протеста, Александар Арсенијевић, навео је да се резултати референдума не смеју прихватити све док се он не одржи на целој територији Косова и Метохије.
“Влади у Приштини поручујемо и од њих захтевамо да следеће недеље одрже референдум на Косову“, рекао је Арсенијевић.

Окупљенима је изразио захвалност за, како је истакао, храброст да изађу.

Позивајући се на то да су посланици у косовском парламенту јуче усвојили резолуцију против организовања референдума за измену Устава Србије на територији Косова, те да се у једној од осам тачака наводи да је “свим држављанима Републике Косово који имају и држављанство Србије, гарантовано право гласа путем поште или Канцеларије за везу Србије у Приштини“, учесници протеста упутили су се преко главног ибарског моста ка Јужној Митровици како би гласали у Пошти Косова.

(извор: Косовапрес-Радио Контакт плус)

Повезани чланци

Back to top button