Протест грађана због напада на српског младића, захтева се оставка полицијског руководства

Грађани Грачанице, представници локалне власти и цивилног сектора, родитељи, пријатељи и рођаци претученог Луке Димитријевића из Грачанице затражили су данас смену командира и комплетног водећег руководства у локалној полицијској станици због непрофесионалног вођења истраге у случају напада на српског младића.

Отац претученог српског младића захтева да регионална полиција покрене нову истрагу поводом читавог случаја јер је жртва напада у претходној полицијској истрази представљена као нападач. Упућен је и захтев полицијском инспекторату да преиспита да ли су полицајци савесно и професионално обавили истрагу.  

На протесту испред полицијске станице у Грачаници, неколико стотина грађана окупило се захтевајући оставку командира полицијске станице у том месту, Братислава Трајковића због, како је наведено, непрофесионалне и лоше полицијске истраге у случају напада на Луку Димитријевића (19) који се догодио у уторак увече.

Грађани захтевају оставку командриа полицијске станице у Грачаници, фото: Ризница

У захтеву који је потписало 16 организација цивилног друштва, а који је јавно прочитан, најоштрије се осуђују учестале појаве међуетничких инцидената и најављује покретање иницијативе за преиспитивање напада на српског младића у Грачаници и утврђивање тачних чињеница.

Од полицијског инспектората се захтева да утврди јесу ли полицијски службеници, који су се бавили овим случајем, савесно и професионално обављали своју дужност, те да одговорни појединци буду кажњени.

„Сматрамо да је изузетно важно да се ствари назову правим именом, јер је ово еклатантан пример етнички мотивисаног напада који може имати знатно шире последице, од онога што су полицајци у полицијској станици Грачаница оценили као обичну тучу“, наведено је у саопштењу.  

Душан Борисављевић, фото: Ризница

Испред Омладинског Савета Грачаница обратио се Душан Борисављевић који је изнео заједнички став омладинских организација у коме се захтева промена комплетног руководства у станици полиције у Грачаници, као и већи број српских полицајаца на терену, јер би то, како је речено, народу вратило поверење и појачало осећај безбедности.

Отац претученог дечака: Ово је борба свих нас

Дејан Димитријевић, отац претученог Луке, нагласио је да је нечувено да се за само 48 сати жртва напада, према полицијском извештају окарактерише као нападач. У обраћању окупљенима, он је изнео податак да су нападачи поднели тужбу против стрица нападнутог младића, Срђана Димитријевића, који је истрчао на улицу како би помогао деци када је чуо вриштање девојчица и дозивање у помоћ. У друштву нападнутог младића налазила се и његова ћерка.

Димитријевић, читав случај се циљано водио у погрешном смеру, фото: Ризница

„Мог сина су претукли и то је најмањи проблем. Мени ће морати много више да ураде како би ме спречили да браним и штитим своју породицу и да штитим свако дете и сваког становника Грачанице. Најављујем свима да моју борбу настављам до момента док не дођем до решења“, рекао је Дејан Димитријевић.

Наводи да се читав случај у вези са нападом на његовог сина циљано водио у погрешном смеру. Односно, да су изјаве од нападача узете на месту догађаја, те да су довођене посебне лекарске екипе, а да притом од нападнуте деце полиција није захтевала изјаве све док сведоке напада лично Димитријевић није довео у полицију како би посведочили о ономе шта се заправо догодило.

Димитријевић тврди да се сада његовом сину ставља на терет да је био у алкохолисаном стању и наглашава да је лично захтевао да се свима те вечери уради алко тест, а да му је из полиције речено да за тиме нема потребе.

„Позивам и командира и полицајце које воде истрагу да буду поштени према себи јер и они имају децу. Нека се склоне са овог случаја јер га нису урадили како треба или га из неког разлога раде погрешно. Закон ми дозвољава и захтеви су упућени полицијском инспекторату да се изврши унутрашња контрола онога што се дешавало у процесу истраге. Док год не дође до неког решења, тражићу да регионална полиција преузме случај и да истрага крене од почетка те да се изузме, очигледно веома пристрастан став људи који воде полицијску станицу у Грачаници“, рекао је Димитријевић.

Поповић подржао Димитријевића у борби за истину, фото: Ризница

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић је рекао да је морална обавеза командира али и свих функционера у полицијској станици да поднесу оставке.

„Само присуство оволиког броја мештана испред полицијске станице говори да они нису задовољни радом полиције. Знате и сами колико је било опљачканих породица, грађани немају поверења у полицију. Зато са овог места свима кажем да, уколико командир полицијске станице и полицијско руководство не буду поднели оставке, ми ћемо отпочети процес њихове смене“, рекао је Поповић.

Поповићево обраћање пропраћено је узвицима „Оставка, оставка!“

Тројица Албанаца пресрела су у уторак увече око 21:30 младића Луку Димитријевића из Грачанице који се налазио у друштву сестре и девојке. По годинама старији нападачи су младића претукли металним шипкама и предметима, наневши му теже телесне повреде. Нападачи су из полицијске станице исте вечери пуштени кућама док се повређени деветнаестогодишњак још увек налази на болничком лечењу.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button