Прилужје: Одржана традиционална литија поводом сеоског сабора

У порти цркве Свете Недеље у Прилужју одржане је традиционална  литија, која се по православном календару прославља у недељи након празника Свете Тројице или Духова.

Уочи празника који је уједно и сабор у овом највећем српском месту у општини Обилић испред цркве свете Недеље је уместо,  временом оштећеног обредног дрвеног крста, постављен инспиративни камени крст – дар породице Зорана С. Ракића. 

                                                      

Фото: Драгиша Терентић

Поводом празника, богослужио је месни парох Милутин Којић који је и пресекао колач. Домаћин славе ове године био је Љубиша Андрић док се за наредну годину пријавио Небојша Минић.  

Литија као молебан за кишу, род и берићет на њивама И у пољима сеоска је заветина од давнина. Одржава се  испред старог црквишта на гробљу у Прилужју на месту на коме је 1967.године саграђена црква Свете Недеље.

Остала је прича да су се до Другог светског рата верници окупљали око крста испред старог црквишта, где би свештеник одржао молитву а онда би крстоноша узимао крст, барјактари црквене барјаке и литија је кретала  кроз село и поље. Окупљени момци и девојке певали су додолске и друге песме сакупљали пољско цвеће, класје неузрелог жита, ливадску траву. Испред старог дрвета-записа у пољу, које је било обележено неком природном појавом, опет  би била одржана молитва, а литија би кроз поље наставила другим путевима ка селу.

Крст окићен класјем, пољским цвећем и травом би био враћен испред црквишта. Млади би отишли до „ледине“ места за саборовање где су их чекали свирачи углавном са виолинама и кларинетима. Ту би се настављала игранка до касно поподне када  се ишло кућама на богатији ручак.

После Другог светског рата литија се одржавала испред црквишта а потом, кад је изграђена, испред цркве свете Недеље у  у црквеној порти.

Сабор са рингишпилима и другим забавнимн садржајима настављао се на сеоској ледини. Весеље је трајало до дубоко у ноћ са игранком за младе у Дому културе где би за сабор било више од 1000 посетилаца.

Данас поред литургије, литије и сечења колача, испред црквене порте има неизбежних продаваца дечијих играчака и  прослава по домаћинствима које су ипак доста скромније и мање посећене него пре двадесетак година.

Драгиша Терентић

Повезани чланци

Back to top button